Нивото на бедност в Афганистан може да се повиши до 97%

Американските власти замразиха активите на централната банка на страната

10.09.2021 | 14:46 Редактор: Юлия Христова
Нивото на бедност в Афганистан може да се повиши до 97%

Нивото на бедност в Афганистан може да се повиши до средата на следващата година до 97%, поради свиването на БВП в резултат на нарушаване на търговските връзки и проблеми с финансовата система. Такава оценка се съдържа в доклад на Програмата за развитие на ООН.

Специалистите на международната организация са съставили четири сценария за развитие на събития, при които намаляването на реалния БВП на страната може да варира от 3,6% до 13,2%. Ако БВП спадне с 13,2%, нивото на бедност ще се увеличи с 25 процентни пункта (в сравнение с 2020 г.), до 97%. При най-оптимистичния сценарий ръстът на бедността ще бъде само 7 процентни пункта - до 79%.

"Смяната на властта в страната след 15 август доведе до сериозна икономическа нестабилност и атмосфера на несигурност. Нарушаването на връзките на вътрешния и международните пазари се отрази негативно и доведе до повишаване на разходите", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Американските власти замразиха активите на централната банка на Афганистан, "включително повече от 9 милиарда долара резерви, намиращи се в САЩ", се казва в документа.

Афганистан е изправен пред продължителна суша и негативното въздействие на пандемията, според уебсайта на Програмата за развитие на ООН.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК