България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С бежанците от Афганистан има риск от проникване на радикални елементи

Не трябва да се преиграва със страховете на хората, заяви Атанас Зафиров

09.09.2021 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева

Министър-председателят Стефан Янев свиква заседание на Съвета по сигурността, а основната тема е новата мигрантска вълна.

"Събитията в Афганистан предполагат в края на септември, началото на октомври да има засилена мигрантска вълна. Очакванията са 5-10 млн. души да напуснат Афганистан. Голяма част от тях ще се насочат към балканския маршрут, нашата работа е да ги спрем", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров в студиото на "България сутрин".

Според него е навременно заседанието на Съвета по сигурността - преди актуализацията на бюджета, която трябва да осигури допълнителни средства за Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи за охрана и укрепване на границата с Турция.

Зафиров подчерта, че мигрантите често избират като крайна дестинация държави от Западна Европа. 

"Има риск немалка част от тях да останат на наша територия, през тях има риск от проникване на радикални елементи с неясни цели в страната ни", предупреди председателят на комисията по отбрана. Но уточни, че на този етап няма основание за притеснение сред българските граждани.

"На този етап развитието на ситуацията в Афганистан не представлява заплаха за националната сигурност на България. Не трябва да се преиграва със страховете на хората, защото и без това обществото е достатъчно изтормозено", подчерта Зафиров пред Bulgaria ON AIR. 

Той се опасява, че темата с бежанците може да се използва в предстоящата предизборна кампания от партии с националистически възгледи. Но е обнадежден, че всички партии са подкрепили актуализацията на бюджета за отбрана по време на гласуването в ресорната комисия. 

Зафиров се надява да бъде окончателно приетата и актуализацията на пенсиите и допълнителните 120 лв. до края на годината.

"Поведението на партиите изглежда като саботаж. При условие, че стана ясно, че в държавата са раздавани милиарди, 500 млн. лв. да не може да се отделят за най-възрастните показва много нисък социален ангажимент. Тези пари ще дойдат от преизпълнението на бюджета", заяви Зафиров.

Зам.-председателят на БСП добави, че още следващата седмица левицата отваря темата за предстоящите избори. С очаквания за разширение на лявото обединение.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ако не са жени и деца, изобщо не трябва да ги пускат! Сигнализирай за неуместен коментар