Битпазарите в Кабул преливат: Афганистанците продават всичко, за да си купят храна

Обеднялата страна е изправена пред суша, недостиг на храни и огромен натиск върху здравните служби

13.09.2021 | 12:00 Редактор: Жаклина Иванова
Битпазарите в Кабул преливат: Афганистанците продават всичко, за да си купят храна

Битпазарите в Кабул са пълни с вещи, които отчаяните афганистанци са продали на най-ниски цени, за да финансират бягството си от управлението на талибаните или да си купуват храна, съобщи АФП.

Чинии, чаши и кухненски уреди са натрупани високо на импровизирани маси на базарите на открито, заедно с телевизори от 90-те години и стари шевни машини "Сингер". А навитите килими са подпрени на дивани и легла втора употреба.

Откакто талибаните завзеха властта в средата на август, афганистанците казват, че възможностите за работа са пресъхнали и им е позволено да теглят само 200 долара на седмица от банковите си сметки. Това означава, че има недостиг при наличните средства.

Обеднялата страна успоредно с това вече е изправена пред суша, недостиг на храни и огромен натиск върху здравните служби, причинен от избухването на коронавируса, преди талибаните да поемат контрола. Западните държави ограничиха помощта, която подпомага афганистанската икономика.

Програмата за развитие на ООН предупреди, че без бързи действия, процентът на хората, живеещи под прага на бедността, може да се увеличи от 72% на 97% до средата на следващата година.

На битпазара хората ремонтират електрически стоки като стереоуредби, вентилатори и перални машини, преди да ги продадат. Момчетата тийнейджъри изстискват сок от моркови или нар на подвижни сергии, докато други продават "на крак" през тълпите банани, картофи и яйца в колички.

Вехтошар казва пред АФП, че е създал щанда си едва през последните седмици, предаде БГНЕС.

"Бях инструктор в армията 13 години", споделя той и добавя, че живее в страх от талибаните вследствие на това.

"За съжаление, нашето общество се обърна с главата надолу, така че бяхме принудени да правим други неща. Станах вехтошар - нямахме друга възможност", обяснява той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК