Афганистанките ще учат задължително с хиджаб и отделени от мъжете

Засега не е ясно дали талибаните обмислят да въведат бурката

13.09.2021 | 18:01 Редактор: Здравко Черкезов

Новите правила за жените в Афганистан влизат в сила. Те ще могат да учат в университетите, но в помещения, отделени от мъжете.

Смесените учебни занятия в университетите в Афганистан отиват в миналото. Жените вече ще трябва да се образоват отделно, като за целта талибаните очертаха три възможни варианта. 

"Първото решение е да има отделни помещения, където момчетата и момичетата ще са разделени. Второто - часовете им да са по различно време. Третото - ако има само няколко момичета в специалността, в стаята трябва да има разделение", изброи талибанският образователен министър Абдул Баки Хакани. 

Преподавателите също ще са разделени. Появиха се опасения, че университетите не разполагат с достатъчно средства, за да осигурят учители за отделните класове. Талибаните посочиха, че където има недостиг, ще се търси алтернатива, включително мъж да преподава зад завеса или да се използва технология. 

Студентките ще са задължени да носят хиджаб. Засега не е ясно дали талибаните обмислят да въведат бурката, която покрива лицето, като задължително облекло. Същите правила са в сила и за началните и средните училища. 

Новият закон беше предшестван от демонстрация на напълно забулени жени, които издигнаха лозунги с пропаганда в подкрепа на политиката на талибаните по отношение на равенството между половете.

Шествието им беше охранявано от въоръжени бойци. По-рано друг протест на жени, но срещу новите политики, беше посрещнат с насилие.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК