Без дънки и тениски, липса на храна, жените учат отделно - как се промени животът в Афганистан

Гледката на брадати бойци с калашници в ръце плаши мнозина афганистанци

13.09.2021 | 14:48 Редактор: Жаклина Иванова
Без дънки и тениски, липса на храна, жените учат отделно - как се промени животът в Афганистан

Животът в Афганистан се променя с всеки изминал ден. По улиците вече няма хора с дънки и тениски. Икономиката е на дъното. 90% от хората нямат достатъчно храна. А в университетите жените вече са отделени от мъжете.

Животът в афганистанската столица Кабул привидно се връща към нормалността. По улиците и пазарите на града има оживление. Очевидци обаче говорят за напрегната обстановка. Навсякъде в Кабул могат да се видят тежко въоръжени талибани.

Тази гледка на брадати бойци с калашници в ръце плаши мнозина афганистанци, казва жителят на Кабул Раматула Кан. Това важи особено за по-възрастните хора, които помнят управлението на талибаните от края на 90-те години, уточнява той.

"Хората са уплашени, защото те изглеждат страшно. Най-вече жените и децата се плашат от тях. Ако носят обикновено облекло и се държат нормално, нямаше да всяват толкова много страх", допълва Кан.

Талибаните са изградили контролни пунктове на почти всяко кръстовище в града, а хората се стремят по възможност да не се набиват на очи. Никъде вече няма да видите мъже и жени, облечени с дънки или тениски. Жените носят дълги дрехи, забрадки или направо бурки, а мъжете се обличат с традиционната дълга до коленете риза, падаща над широки панталони, пише DW.

"Как ще живеем така?"

Абдул Хадем, който държи малък магазин за дрехи, уверява, че много неща са се променили.

"Хората вече не купуват дънки, носят традиционно облекло. Те нямат пари, но въпреки това идват, защото трябва да си сменят гардероба", споделя той.

Икономиката на страната е почти срината. Много афганистанци изгубиха работата си, откакто талибаните завзеха властта.

"Търговията замря напълно. От стоката, която предлагам, се продава само една малка част. Останалото се разваля. Как ще живеем така? Брашното поскъпна, олиото също. Никой не го е грижа за нас, бедните хора", оплаква се продавач на зеленчуци.

Хуманитарната обстановка е катастрофална, предупреждава Антеа Уеб от Световната програма по прехраната на ООН. По думите ѝ 90% от афганистанците нямат достатъчно храна.

"Недостигът на храна е най-големият проблем за хората, а с настъпването на зимата положението ще става още по-тежко. До началото на ноември трябва да осигуряваме изхранването на 9 милиона афганистанци месечно. Отправяме молба за помощ по целия свят, защото запасите ще ни стигнат най-много до октомври", посочва тя.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК