Орбан: Помолих папа Франциск да не позволява на християнска Унгария да загине

Папата от своя страна призова Унгария да "отвори ръцете си за всички"

12.09.2021 | 19:35 Редактор: Здравко Черкезов
Орбан: Помолих папа Франциск да не позволява на християнска Унгария да загине

Папа Франциск призова днес Унгария да "отвори ръцете си за всички", на четиридневното посещение на понтифа в Централна Европа, съобщи Евронюз.

Коментарите бяха разтълкувани от някои като прикрита критика на анти-миграционната политика на премиера Виктор Орбан, с когото Франциск се срещна по-рано днес, въпреки противоречивите възгледи по редица въпроси.

Орбан поздрави аржентинския папа в Музея на изящните изкуства и двамата влязоха в частна среща, придружени и от унгарския президент и ватиканските служители.

"Помолих папа Франциск да не позволява на християнска Унгария да загине", написа Орбан във Facebook.

Ватиканът каза, че срещата се е провела в "сърдечна атмосфера" и е продължила по-дълго от очакваното - 40 минути.

"Сред различните обсъждани теми бяха ролята на Църквата в страната, ангажимента за опазване на околната среда, защитата и популяризирането на семейството", каза в изявление Ватикана, информира БГНЕС.

Понтифът ръководи дълга меса в унгарската столица.

След нея папата се насочи към Словакия. Франциск прекара седем часа в Будапеща, преди да се отправи на тридневен тур в съседна Словакия.

Посещението се наблюдава внимателно, като се има предвид първото голямо и продължително публично пътуване на Франциск, след като той претърпя планирана операция през юли. Той прекара 10 дни в болница за възстановяване. Наскоро възобнови появата на публични събития и каза, че сега живее "напълно нормален живот". Но папата все още е на лекарства и не може да стои прав за дълги периоди от време.

Но програмата "Унгария-Словакия" не дава доказателства за застаряващ папа. Франциск трябва да проведе 12 речи в продължение на четири дни, започвайки от 6:00 часа сутринта. Пътуването му трябва да завърши в словашката столица, Братислава, след 9 отделни събития.

В Словакия акцентът на пътуването ще бъде неговата среща във вторник с членове на ромското малцинство в страната, преследвани по време на Втората световна война и продължаващи да се сблъскват с расизъм, дискриминация и бедност днес.

Папата отдавна има идея да посети по време на чуждестранните си пътувания бедняшки квартали, затвори или центрове за рехабилитация на наркозависими. Неговото посещение в селището Lunik IX във втория град на Словакия, Кошице, е в съответствие с това: части от селището нямат течаща вода, газ или електричество.

Франциск ще се срещне и с еврейската общност в Словакия и ще чуе свидетелства за холокоста, преди да приключи посещението с меса в сряда на мястото на годишно поклонение на 15 септември. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Виктор
преди 2 години
Майтап! Моли се на Бог, не на папата! Сигнализирай за неуместен коментар