Съперник или съюзник на Москва е Западът и в изолация ли е Русия?

Мнозинството руснаци се отнася положително към страните от ЕС, сочи проучване

09.09.2021 | 13:10 Редактор: Десислава Атанасова
Съперник или съюзник на Москва е Западът и в изолация ли е Русия?

Повече от половината руснаци (57%) виждат страната си в международна изолация, според ново изследване на социологическия институт "Левада".  На обратното мнение са 38 на сто от анкетираните. Според социолозите няма настъпила съществена промяна в нагласите от 2018 година, когато по същия начин са отговорили съответно 56 и 37 процента.

Младите: "Западът ни е съюзник"

В същото време 44 на сто от руснаците смятат, че Русия трябва да третира Запада като съюзник. Най-вече така мислят младите хора на възраст от 18 до 24 години. Други 29 процента от руснаците виждат у Запада съперник на Русия, 13 на сто – приятел, а 5 процента от анкетираните смятат Запада за враг.

И още няколко числа: допитването показва, че 39 на сто от руснаците са уверени, че повечето развити страни гледат на Русия като на конкурент, 25 на сто виждат в нея свой враг, а 13 процента я възприемат като приятел, пише DW.

Положителни нагласи към страните от ЕС

Проучването показва още, че от пролетта на тази година до август, когато е проведен сондажът, е настъпила положителна промяна в отношението на руснаците към страните от Запада и Украйна. И ако спрямо САЩ и Украйна все още преобладава негативното отношение, то към страните от ЕС мнозинството руснаци определено се отнася положително.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК