Полша: Среща на върха ЕС-Русия ще е като награда за Путин за агресивна политика

Срещата на върха на евролидерите приключи с разнопосочни позиции по ключови теми

25.06.2021 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

След дълги и разгорещени дискусии - срещата на върха на евролидерите в Брюксел приключи с разнопосочни позиции по ключови теми за Европейския съюз. Какви са заключенията от Съвета?

Вторият ден от срещата на върха започна под сянката на сблъсъците на позиции от вчера - от една страна по отношение на Унгария и политиката ѝ спрямо хората с различна сексуална ориентация, а от друга - Русия и бъдещите двустранни отношения. 

Германия и Франция лобираха за отваряне на диалог с Москва. Президентът Румен Радев заяви, че подкрепя идеята, но мнозинството от страните членки наклони везната в друга посока. 

"Аз и много други лидери, особено тези от балтийските държави, но не само, смятаме, че е твърде рано да се прави среща и че днес тя би послужила като награда за президента на Русия за неговата твърда, но, за съжаление, агресивна политика, провокациите към съседите и различните видове атаки", каза министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Емоционални разискванията породи и унгарския закон, свързан с общността ЛГБТ, също раздели страните на два лагера. Словения и Полша категорично застанаха зад Унгария, а от страна на Нидерландия се чу призив страната да напусне съюза.

"Дискусиите по темата бяха много необходими. Бяха лични и емоционални, защото става въпрос за живота на хората и тяхното достойнство", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Въпреки нагорещените страсти, европейските лидери обсъдиха важната точка от дневния ред - родния фонд за възстановяване от кризата, причинена от Ковид-19. От срещата стана ясно, че Брюксел не е получил плановете на няколко страни членки, включително България.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК