Москва съжалява за отказа на ЕС за среща на върха с Русия

Диалогът между Европа и Руската федерация се отхвърлял най-вече от "младите европейци"

25.06.2021 | 14:36 Редактор: Искра Ангелова
Москва съжалява за отказа на ЕС за среща на върха с Русия

Москва съжалява за отказа на ЕС от срещата на върха с Русия и разработването на нови санкции, заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

"Със съжаление", каза той, отговаряйки на въпрос относно оценката на Кремъл за отказа на лидерите на ЕС да се проведе среща на върха с Русия и едновременното указание на Европейската комисия да разработи допълнителни санкции срещу Москва "в случай на злонамерени действия".

"Знаете, че като цяло президентът Путин беше и остава заинтересован от установяването на работни отношения между Москва и Брюксел," добави Песков.

Според него Русия е готова да стигне толкова далеч в подобряването на отношенията с Европейския съюз, колкото са готови нейните европейски партньори.

"Концептуалната позиция на президента Путин е, че сме готови да отидем към тази корекция, доколкото нашите колеги са готови и тя със сигурност запазва своята актуалност и Путин е говорил за това много пъти", каза Песков, цитиран от "Фокус".

Кремъл очаква страните от ЕС, демонстриращи балансиран подход, да продължат да популяризират идеята за установяване на диалог между Москва и Брюксел, каза той.

"Надяваме се, че страните, които се придържат към по-балансиран подход, ще продължат да работят за насърчаване на идеята за установяване на диалог между Брюксел и Москва", каза Песков.

Противници на диалога

Според говорителя на Кремъл диалогът между Европа и Руската федерация се отхвърля най-вече от "младите европейци", например Полша или балтийските държави, които без основание говорят за заплахата от Москва.

"За съжаление, получаваме информация, че на срещата на върха вчера редица държави се обявиха против този диалог. Знаем, че говорим главно за така наречените "млади европейци", това са балтийските държави... Полша. Повтарям още веднъж, съжаляваме за това", допълни Песков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК