Меркел призова: ЕС да започне преговори на високо ниво с Путин!

"Не е достатъчно президентът на САЩ Джо Байдън да разговаря с руския президент", заяви тя

24.06.2021 | 16:28 Редактор: Искра Ангелова
Меркел призова: ЕС да започне преговори на високо ниво с Путин!

Германският канцлер Ангела Меркел призова в четвъртък ЕС да започне преговори на високо ниво с Владимир Путин, опитвайки се да подкрепи френско-германското предложение за среща на върха с руския президент, което откри сериозни разделения в ЕС, съобщава "Политико".

"Според мен ние като Европейски съюз също трябва да търсим пряк контакт с Русия и руския президент", каза Меркел в германския Бундестаг в правителствено изявление преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък следобед, където ще бъдат обсъдени и отношенията с Русия.

"Не е достатъчно президентът на САЩ Джо Байдън да разговаря с руския президент - горещо приветствам това - но Европейският съюз трябва да създаде и формати за разговори тук", добави тя, имайки предвид неотдавнашната среща на Байдън с Путин в Женева. "Няма друг начин за разрешаване на конфликти."

Коментарите на канцлера бяха очевидна защита на френско-германския жест към Путин, който беше представена на партньорите от ЕС в сряда.

Предложението предполага, че лидерите на ЕС трябва да подкрепят както заплахата от нови икономически санкции срещу Москва, така и същевременно да сигнализират за отвореност за среща на върха със самия Путин. Офертата веднага беше посрещната с противопоставяне от някои страни от ЕС, особено от трите балтийски страни и Полша.

Последният проект на заключителен документ от заседанието на Европейския съвет в Брюксел показва, че френско-германското предложение поне ще се разгледа, като се казва, че лидерите на ЕС "ще преразгледат съществуващите формати на диалог с Русия, включително на ниво лидери". Но фразата е в скоби, което означава, че не е договорено и може лесно да отпадне.

В заключенията се споменава и възможността за допълнителни икономически санкции срещу Русия, като същевременно се отбелязва „отвореността на ЕС за селективен ангажимент с Русия в области от интерес на ЕС“ като климата, енергетиката, здравеопазването, тероризма и някои области на външната политика.

Меркел заяви пред Бундестага, че ЕС "трябва да определи програма с общи стратегически интереси" с Русия по въпроси като опазването на климата и мира в Сирия или Либия. И все пак тя твърди, че за блока е важно "да даде подходящ отговор" за борба с руските дейности като кибервойната, предава БГНЕС.

Европа, каза Меркел, трябва да "създаде механизми, за да може да реагира съвместно и единно на провокации. Само така ще се научим да противодействаме на руските хибридни атаки."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК