Shell на крачка от въвеждането на задължителна ваксинация за служителите

Компанията обмисля дали да уволни тези, които отказват да се съобразят с това изискване

09.09.2021 | 12:09 Редактор: Жаклина Иванова
Shell на крачка от въвеждането на задължителна ваксинация за служителите

Royal Dutch Shell се опитва да реши дали да наложи задължително ваксиниране за служителите си и да уволни тези, които отказват да се съобразят с това изискване.

Документ от 1 септември очертава необходимостта от избирателна задължителна ваксинация първоначално в офшорни и други отдалечени места, където персоналът живее и работи и където са изпълнени други критерии, включително наличието на ваксини, одобрени от Световната здравна организация. С течение на времето служителите в други офиси на компанията също може да бъдат обект на задължителна ваксинация, се казва в бележката.

"За персонала, който отказва да спази условието за ваксинация, ще положим всички усилия, за да избегнем прекратяването на трудовото си правоотношение, но едва ли ще имаме друга опция, освен да го направим", се казва в документа.

Някои от най-големите работодатели в света се борят с корпоративната политика за ваксиниране пред нарастващите случаи на варианта Делта на коронавируса, неравномерния достъп до ваксини по целия свят и съпротивата срещу препаратите в някои страни.

Миналия месец американските производители на петрол Hess и Chevron заявиха, че ще изискват от някои свои служители, включително тези, които работят в Мексиканския залив, да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.

Инвестиционната банка Goldman Sachs ще изисква доказателство за ваксинация от следващия месец, докато счетоводната компания Deloitte, заяви, че целият персонал трябва да бъде ваксиниран, преди да се върне в американските ѝ офиси от 11 октомври.

Shell отказа коментар. Документът, видян от Financial Times, беше написан по начин, който внимателно избягва да налагане цялостна задължителна ваксинация срещу Ковид-19. В него се очертават аргументи за и против новата политика и съдържа препоръки за задължителна ваксинация само при конкретни обстоятелства.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК