Австрия въвежда изключително строги мерки за неваксинираните

"Решаващо ще е значението и на третата доза препарат", заяви федералният канцлер Себастиан Курц

08.09.2021 | 22:50 Редактор: Жаклина Иванова
Австрия въвежда изключително строги мерки за неваксинираните

Австрийското правителство съобщи новите мерки за овладяване на пандемията. Както подчерта федералният канцлер Себастиан Курц, решението на проблема е имунизацията.

"Ние преживяваме пандемия на неимунизираните. Който не се имунизира, ще се разболее рано или късно. В много от държавите вече се разразява четвъртата вълна и в Австрия нараства броят на инфектираните, това ще става и в идните дни. Трябва да се научим да живеем с вируса и да заложим на ваксинирането. В момента 70% от населението е ваксинирано, целта ни е да увеличим този процент", заяви Себастиан Курц.

Решаващо ще е значението и на третата доза ваксина. Това трябва да започне навреме. В Австрия за хората над 65 години поставянето започва идните дни. То осигурява продължителен имунитет и е от изключително значение, подчерта Курц и се обърна към населението с апел да се имунизира.

"Новите мерки ще влизат в сила, независимо от броя на новозаразените, ще се ориентират по броя болните в интензивните отделения. Стъпаловиден план ще осигури опазването на неимунизираните. Това не засяга тези 70% от населението, които са ваксинирани. За имунизираните няма да има нов локдаун", заяви категорично Курц.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи конкретните мерки, включени в няколкостепенния план, който стартира за гарантиране сигурността на все още неимунизираните граждани. Новите мерки се въвеждат от 15 септември.

Какво предвиждат отделните степени на плана:

- При 10-процентно заемане на леглата в интензивните отделения с болни от Ковид-19 /200 легла/, което се очаква да стане до 15 септември: За цялата страна се съкращава валидността на антигенните тестове на 24 часа, задължително става носенето на маски тип ФФП2 - в хранителни магазини, в обществения транспорт. Препоръчително е носенето им в търговската мрежа вместо по-леките маски, за неимунизирани носенето на ФФП2 маски навсякъде става задължително, полицията ще контролира спазването на наредбата, информира БТА.

- При 15-процентно заемане на леглата в интензивните отделения с болни от Ковид-19 /300 легла/: В нощните заведения без определени седящи места с повече от 500 души имат достъп единствено имунизираните и оздравелите. Антигенните тестове, направени вкъщи, вече не са валидни като доказателство.

- При 20-процентно заемане на леглата в интензивните отделения с болни от Ковид-19 /400 легла/: Неваксинираните трябва да представят единствено PCR-тестове, антигенните тестове не са валидни.

Мерките влизат в сила една седмица след достигане на съответните стойности.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
chrisvit681.
преди 2 години
"Ние преживяваме пандемия на неимунизираните. Който не се имунизира, ще се разболее рано или късно." Това е същото да си гипсираш ръката,защото все някога може да я счупиш.Не ли? Сигнализирай за неуместен коментар