Властите в Куба започнаха да имунизират и малките деца срещу Ковид-19

В комунистическата държава децата над 2 години могат да бъдат ваксинирани

08.09.2021 | 15:22 Редактор: Жаклина Иванова
Властите в Куба започнаха да имунизират и малките деца срещу Ковид-19

В Куба вече и децата над 2 години могат да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Комунистическата държава е първата в света, която разрешава това. Куба разработи няколко собствени ваксини, но те не са признати от СЗО.

Ваксинации на деца от 2 до 11 години: властите в Куба започнаха да имунизират и малките деца.  От миналата седмица в социалистическата държава се поставят ваксини също и на децата над 12-годишна възраст. Всички сте получават двата кубински препарата срещу Ковид-19 "Abdala" или "Soberana", които са синтезирани от протеини на вируса.

Кубинските ваксини не са одобрени

"Abdala" беше сертифицирана в Куба през юни – като първа латиноамериканска ваксина. "Soberana" се появи през август. Световната здравна организация (СЗО) обаче досега не е признала нито една от двете. Заради пандемията училищата в Куба са затворени още от март миналата година. В началото на тази седмица стартира новата учебна година, която обаче децата прекарват главно пред телевизора – в комунистическата страна много малко домакинства имат достъп до интернет, пише DW.

Правителството под ръководството на президента Мигел Диас-Канел-Бермудес смята да се придържа към дистанционното обучение дотогава, когато всички деца и юноши в училищна възраст не получат ваксинацията. Според актуалните планове, училищата в Куба ще започнат стъпка по стъпка да отварят врати някъде през октомври.

Разпространението на силно заразната Делта мутация на коронавируса изправи кубинското здравеопазване на ръба на пропастта. В страната с 11-милионно население през последните седмици с този вариант на вируса се заразяваха около 8000-9000 души дневно, а броят на починалите след заразяване през август нарасна почти двойно.

От есента започва отваряне

В островната страна върви имунизационна кампания, на чийто успех властите много разчитат. Куба възнамерява от средата на ноември да започне постепенно отваряне, защото, според прогнозите, дотогава ще са ваксинирани 90% от кубинците, се посочва в становище на Министерството на туризма. Поради отлива на туристи през последните две години кубинската икономика понесе много тежки загуби. Дотогава в туризма се създаваха около 10% от БВП на комунистическата държава, като особено важен беше притокът на западна валута.

В много страни вече се предлага ваксиниране и на деца над 12-годишна възраст, включително в Германия. Китай, ОАЕ и Венецуела пък обявиха, че скоро ще започнат да ваксинират и по-малки деца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК