Ветеринари предупреждават: Локдаунът застрашава живота на котките

Собствениците им прекарват повече време у дома, увреждайки ежедневието им

04.09.2021 | 20:30 Редактор: Здравко Черкезов
Ветеринари предупреждават: Локдаунът застрашава живота на котките

Котките се разболяват от "животозастрашаващи" нива на стрес поради това, че собствениците им прекарват повече време у дома, увреждайки ежедневието им, предупреждават ветеринарни експерти.

Откакто коронавирусът навлезе в началото на миналата година и правителствата наредиха на хората да останат вкъщи за работа и училище, нашите домашни любимци започнаха да получават повече внимание от всякога.

За кучетата това може да е дошло като благословия, но нашите котешки приятели смятат, че това е малко прекалено за понасяне, оставяйки ги стресирани прекалено много време със собствениците им.

Ветеринари са установили, че работата ни от къщи кара котките да развият редица опасни състояния, всички от които са свързани със стреса, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дейли Мейл".

Те са забелязали значително увеличение на състояния като блокирани пикочни мехури при мъжките котки, както и цистит и при мъжки, и при женски котки през последните 18 месеца.

Собствениците са съветвани да създадат скривалища за котките си, за да успокоят настроението им, като предложенията са да поставят храни, вода и котешки тоалетни в тихи райони.

Cats Protection, благотворителна организация, посветена на спасяването и настаняването на котки, както и на разбирането на хората за тяхното благосъстояние, заяви, че много котки се изправят пред това.

"Изглежда, че някои котки са станали по-стресирани в дома си по време на пандемията“, каза говорителка на организацията. "Промените в рутината на котките винаги имат потенциал да причинят стрес, тъй като те са любители на навика".

Ветеринарната сестра Деби Джеймс каза: "Котките се нуждаят от пространство и време да са сами". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
Домашните любимци не могат да ни разпознаят,стресирани са от маските,които носим и считат това за заплаха Сигнализирай за неуместен коментар