Ураганът "Айда" може да се окаже най-скъпото бедствие, щетите са колосални

Щатът Луизиана е под вода, а над един милион души са без електричество от два дни

01.09.2021 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

Ураганът "Айда" може да се окаже най-скъпото бедствие, предупреди ООН. Точно 16 години, след като "Катрина" удари бреговете на Луизиана, хората описват "Айда" като най-лошия ураган, който са виждали.

Щатът Луизиана е под вода, а над един милион души са без електричество от два дни, след като ураганът прекъсна електропроводите. Дарил Робъртсън е сред тях.

"Никога не съм мислил, че ще е толкова зле. Виждал съм много урагани, много. Разбирате ли ме? Нямаме ток вече два дни и е горещо в къщата", каза той.

В най-големия град в щата - Ню Орлиънс - е въведен вечерен час.

Уонда Бъркс разказва, че водата е идвала отвсякъде.

"Всички се борихме с водата. Тя понесе всичко в къщата. Опитахме да запушим дупките и да излезем, но не успяхме, защото водата вече беше затиснала вратата", сподели тя.

Доналд Барако се радва, че е жив. Щетите са големи, но казва, че има застраховка.

"Ние сме живи. Имам щети по покрива, ще го оправя. Бях малък, когато видях първия ураган. Видяхме "Катрина". Това беше най-лошият ураган, който съм виждал. И се надявам да е най-лошият", каза той.

Ако имат късмет, хората ще имат течаща вода до три дни. Щетите по американското крайбрежие на Мексиканския залив са огромни. Спомените възкресяват "Катрина" и заради очакваните огромни загуби. Преди 16 години те са били 164 милиарда долара. Вероятно пълната оценка на щетите ще се направи до месец.

Четири са жертвите на "Айда", която намаля до тропическа буря и сега заплашва ниските части на Тенеси и Охайо.

Преди 16 години "Катрина" взе 1800 жертви. Властите сега смятат, че подобрените системи за ранно предупреждение и евакуация са много по-добри и това е намалило броя на починалите.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК