"Айда" взе първа жертва в Луизиана, над 1 млн. души останаха без ток

Националната метеорологична служба предупреди за опасност от внезапни наводнения

30.08.2021 | 14:00 Редактор: Юлия Христова

Ураганът "Айда" взе първа жертва в американския щат Луизиана. Мъж е починал, след като дърво е паднало върху къщата му. Стихията нанесе и огромни щети, милиони жители на три щата са без ток.

Кадри на окото на бурята показват силата, с която "Айда" достигна крайбрежието на Луизиана. Ветровете със скорост над 240 км/ч отнесоха покриви на къщи и обществени сгради, повалиха и дървета. Над един милион души в три щата останаха без ток.

Националната метеорологична служба предупреди за опасност от внезапни наводнения в районите западно от Ню Орлиънс. Жителите бяха призовани незабавно се преместят нависоко. Президентът Джо Байдън заяви, че ще бъде отпусната федерална помощ за засегнатите райони, за да се справят с щетите. 

"Вече разпределихме част от ресурсите, за които знаем, че ще бъдат необходими, както и екипировка и спасители в региона. Това включва храна, вода и генератори", каза той. 

"Айда" връхлетя Луизиана на 16-ата годишнина от урагана "Катрина", който предизвика опустошение в Ню Орлиънс. След трагедията властите изградиха специални съоръжения срещу бури, с които да се предотврати подобно бедствие.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК