СЗО алармира: В 33 страни има увеличение на заболеваемостта с над 10%

"Наблюдаваме рязко увеличаване на случаите на болестта на Балканите, в Кавказ и в републиките от Централна Азия", посочиха от СЗО

30.08.2021 | 22:48 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО алармира: В 33 страни има увеличение на заболеваемостта с над 10%

Епидемичната картина в 53 държави от европейския регион на СЗО е трудна, в 33 страни е регистрирано увеличение на заболеваемостта с повече от 10% през последните 14 дни. Това се съобщава в изявление, публикувано в понеделник от директора на Европейската служба на СЗО Ханс Клюге, предава ТАСС.

"33 държави отчитат повече от 10% ръст на заболеваемостта за 14 дни. Този висок процент на предаване е сериозен проблем, особено в светлината на ниските нива на ваксинация на приоритетните популации в няколко държави. В някои страни натискът в болниците и смъртността се увеличават. Миналата седмица броят на смъртните случаи в региона се е увеличил с 11%, според една надеждна прогноза до 1 декември се очакват 236 хиляди смъртни случая в Европа", уточни Клюге.

"Досега в региона има 64 милиона потвърдени случая и 1,3 милиона смъртни случая", отбеляза още директорът на Европейската служба на СЗО

Експертите на организацията обясняват ръста на заболеваемостта с по-бързото разпространение на Делта щама, което сега се отчита в 50 страни от региона, отслабването на ограничителните мерки, както и с сезонния скок в пътуванията, водещ до значително увеличаване на броя на случаите в повечето страни.

"Наблюдаваме особено рязко увеличаване на случаите на болестта на Балканите, в Кавказ и в републиките от Централна Азия", обясни Клюге.

Проблеми с ваксинацията

"Ваксините са пътя за отваряне на обществото и стабилизиране на икономиката. Въпреки това все още сме изправени пред проблема с недостатъчното производство, недостатъчния достъп и недостатъчното приемане на ваксините", подчерта директорът на Европейското бюро на СЗО. За около осем месеца бяха приложени около 850 милиона дози лекарства за Ковид-19 и почти половината от населението на региона беше напълно ваксинирано. Но ваксинацията се забави: през последните шест седмици нивото ѝ е спаднало с 14% "поради липсата на достъп до ваксини в някои страни и липсата на приемане на ваксините в други", пише "Фокус".

"Към днешна дата само 6% от хората в страните с ниски и средни доходи в нашия регион са били напълно ваксинирани. Въпреки че близо три четвърти от здравните работници в нашия регион са завършили пълна ваксинация срещу Ковид-19, има държави, които са успели да ваксинират едва всеки десети медицински работник", добави Клюге.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК