СЗО и УНИЦЕФ обявиха при какви условия училищата ще останат отворени

Учителите трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинация

30.08.2021 | 10:51 Редактор: Юлия Христова
СЗО и УНИЦЕФ обявиха при какви условия училищата ще останат отворени

Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинации срещу Ковид-19, за да могат училищата в Европа и Централна Азия да останат отворени, заявиха днес от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ.

За да се гарантира, че училищата могат да останат отворени по време на пандемията, мерките трябва да "включват предлагане на ваксина срещу Ковид-19 на учителите и други училищни служители като част от целевите групи от населението в националните планове за ваксинация", пишат в своето изявление агенциите на ООН.

Препоръката, направена вече от група експерти на СЗО през ноември 2020 г. преди въвеждането на ваксинацията, трябва да бъде изпълнена "като същевременно се гарантира ваксинация на уязвими групи от населението", се казва в текста.

Според СЗО и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на предстоящата учебна година "обучението в класната стая да продължи без прекъсване", въпреки разпространението на по-заразния Делта вариант на вируса.

"Това е от първостепенно значение за образованието на децата, психичното здраве и социалните умения, за да помогнат училищата децата ни да бъдат щастливи и продуктивни членове на обществото“, каза директорът на СЗО за европейския регион Ханс Клуге.

"Пандемията е причинила най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята“, добави той.

Агенциите призоваха държавите да ваксинират деца на възраст над 12 години, които попадат в рискова група от по-тежко преболедуване на Ковид-19.

Документът припомни също така значението на мерките за подобряване на училищната среда по време на пандемията, включително по-добра вентилация, по-малобройни класове, физическа дистанция и редовно тестване за Ковид на деца и персонала, пише БГНЕС.

Според препоръките на СЗО, публикувани в началото на юли, тестването на деца в рискови групи, които проявяват симптоми на Ковид-19, трябва да бъде приоритет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК