ЦРУ: Ирански спецчасти планирали терористична атака в България

Не са дадени никакви подробности за конкретни случаи или мишени на елитните бригади у нас

27.08.2021 | 19:09 Редактор: Искра Ангелова

Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран - "Ал Кудс", са планирали атака в България. Това се посочва в обновения списък на ЦРУ за терористичните организации по света.

Освен обичайното поле на действие на "Ал Кудс" в Близкия изток и Западна Европа, американското разузнаване сочи, че частите на Ислямската революционна гвардия на Иран са планирали нападение и в България.

"През последните години планове на "Кудс" за терористични атаки са били разкрити и осуетени в много държави по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Германия, Дания, Кения, Франция и САЩ", пишат от разузнаването.

Не са дадени никакви подробности за конкретни случаи или мишени на елитните бригади у нас. Обикновено техни цели са свързани с Израел, със сунитските държави като Саудитска Арабия, с американските военни в Близкия Изток и с ирански дисиденти зад граница. Според арабиста проф. Владимир Чуков - ако е планирано нападение на българска територия, то обектът е вероятно е бил свързан със Съединените щати.

"Моите предположения са, че става въпрос за логистика, която се намира на наша територия, която има отношение към американските ВВС, които от своя страна имат отношение към Близкия изток и по-скоро в района на Персийския залив. Не е изненадващо да кажем, че както територията на Сирия, така и водите на Персийския залив се явяват като главно поле между иранските въоръжени сили и техните опоненти", коментира той.

За проф. Чуков не е изненада и присъствието в списъка на страни от региона - като Албания. Причината - там се намира най-голямата иранска опозиционна групировка - "Муждахидин халк". Изненада обаче е, че и България е част от списъка с цели, заради добрите дипломатически отношения между София и Техеран. 

"Буквално преди година-две ние отбелязахме 100 години от възстановяването на дипломатическите отношения с Иран. Като цяло ние имаме прекрасни отношения. Сега съм много изненадан, че България е включена в цели на тази бригада, която не е нищо повече от терористична организация", допълни проф. Чуков.

Но не за първи път "Ал Кудс" се свързват с терористична дейност у нас. Ликвидираният от Вашингтон през 2020 година генерал на елитните част - Касем Солеймани, неведнъж беше сочен за организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК