Кой е шпионинът от ЦРУ Ангел Куюмджийски?

Историята на един от най-богатите и влиятелни българи

18.01.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В днешното предаване на Money.bg ще ви представим една много специална тема, която, вярваме, ще ви бъде наистина интересна, особено ако обичате историята. Ще ви разкажем неразказаната досега история на Ангел Куюмджийски!

Наистина е странно, защо в най-новата ни българска история – в периода между двете световни войни, името на Ангел Куюмджийски сякаш е изчезнало.

Чудите се кой е той? Куюмджийски е един от най-богатите и влиятелни българи от близкото минало, чиято биография може да вдъхнови със сигурност дори Холивуд. Той е работил за ЦРУ, а прототипът на романа „Тютюн“ е точно неговата история. Известен е с много роли – на издател, благотворител, финансист, търговец, консултант, дипломат и разузнавач. Въпреки това информацията за него е разпокъсана и трудно събираема.

До този момент. Защото от няколко седмици на пазара излезе книга за живота на забравения милионер, а днес ще разговаряме с автора й – журналистът и писател Петко Мангачев.

Емигрантските пари, изпращани от наши сънародници от чужбина до своите роднини в България, се сринаха. Това до голяма степен беше очакван резултат от прибирането на много българи у нас, но въпросът е до какво ще доведе този процес? Коментираме темата с нашия икономист Даниел Василев.

В България обичаме да казваме, че нашите сънародници в чужбина са най-големия чуждестранен инвеститор у нас. През последното десетилетие свикнахме парите, които те изпращат, ежегодно да се увеличават. 2020-а година обаче донесе пълен обрат – драстичен спад от над 10 пъти на изпратените средства.

Цялото интервю гледайте във видеото!