Проучване: Бустерната доза на ваксината на J&J рязко повишава нивата на антитела

Втората доза от еднодозовата ваксина на J&J води до нива на т.нар. "свързващи антитела" в организма

25.08.2021 | 15:27 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Бустерната доза на ваксината на J&J рязко повишава нивата на антитела

Бустерна доза на ваксината срещу Ковид-19 на Johnson & Johnson рязко повишава нивата на антитела, според междинни данни от проучвания в ранен етап, съобщиха в сряда от американската компания, предаде Ройтерс.

Според това проучване втора доза от еднодозовата ваксина на J&J води до нива на т.нар. "свързващи антитела" в организма, които са девет пъти по-високи от нивата 28 дни, след като хората са получили първата си доза, се казва още в съобщение на компанията.

За разлика от "неутрализиращите" антитела, които унищожават коронавируса, "свързващите" антитела се прикрепят към вируса, но не го унищожават или не предотвратяват инфекцията. Вместо това обаче те предупреждават имунната система за присъствието на вируса, така че белите кръвни клетки могат да бъдат активирани, за да го унищожат.

Компанията подкрепи твърдението си с данни, получени в проучване от "Фаза 2", проведено в САЩ и Европа. Изследването включва 2000 души на които е дадена втората доза от еднократната ваксина между шест и осем месеца след ваксинацията с първата доза, предаде БНР.

"Установихме, че една доза от нашата ваксина срещу Ковид-19 генерира силни и здрави имунни отговори, които са трайни и устойчиви в продължение на осем месеца. С тези нови данни ние виждаме, че бустерната доза на ваксината на Johnson & Johnson увеличава допълнително антителата сред участниците в проучването, които преди това са получили нашата ваксина", каза глобалният ръководител на клона на компанията за изследвания и развитие Матай Мамен.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Венета
преди 2 години
Никъде не пише какви протодейсвия има. Сигнализирай за неуместен коментар