Дрескод: Носиш дънки и тениски в Афганистан - талибаните те пребиват

На някои жени е било наредено да напуснат работата си и на свое място да изпратят роднина от мъжки пол

24.08.2021 | 16:53 Редактор: Жаклина Иванова
Дрескод: Носиш дънки и тениски в Афганистан - талибаните те пребиват

Няколко млади мъже в Афганистан бяха бити и бичувани, защото носеха дънки. Това разказа една от жертвите в публикация във Facebook, съобщава The Daily Telegraph.

Според жител на Кабул, докато се разхождал със свои приятели, те попаднали на група талибани, които ги обвинили, че не спазват правилата на исляма. Двама младежи от компанията са успели да избягат, а останалите са били бити и бичувани.

По-рано местният вестник Etilaatroz писа, че един от журналистите му е бил бит и за това, че не носи "афганистански дрехи". Има съобщения за други подобни инциденти, при които талибаните нападат млади мъже с дънки и тениски.

Говорителят на радикалното движение заяви пред местно издание, че движението все още обмисля дрескод за мъже, отбелязва The Daily Telegraph.

Както подчертава вестникът, зачестилите преследвания за носене на светски дрехи засилват опасенията, че животът при новия режим няма да бъде много по-различен от това, което се случи в края на 90-те години, когато талибаните за последно бяха на власт. Тогава за "нерелигиозно облекло" също се случваше често да има пребивания и дори убийства. Момичетата на възраст над осем години и жените трябваше да носят наметало, което напълно покрива лицето и тялото.

След като дойдоха на власт за втори път талибаните се опитват да се представят като по-умерено движение. Наред с други неща, те уверяват, че уважават жените и не искат те да станат "жертви" на шериата, пише "Фокус".

Въпреки това многократно се съобщава, че на някои жени е било наредено да напуснат работата си и на свое място да изпратят роднина от мъжки пол.

В неделя, 22 август, бившият представител на младежите при ООН Айша Курам заяви в социалните мрежи, че талибаните призовават правителствените служители в Кабул да уволняват само жени, оправдавайки това с "лошата ситуация със сигурността".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК