Талибаните към САЩ: Изтеглете се от Афганистан до 31 август или ще има последствия

Те определят датата като "червена линия", след която "няма нужда за удължаване на окупацията"

23.08.2021 | 13:58 Редактор: Жаклина Иванова

Първи ултиматум от талибаните към Съединените щати - да се изтеглят от Афганистан до предварително уговорения срок от 31 август

А на летището в Кабул се стигна до престрелка с една жертва. За инцидента съобщиха германски военни в Twitter.

"Тази сутрин в 04:13 часа сутринта имаше размяна на огън между афганистанските стражи и неизвестни нападатели на Северната порта на летище Кабул. Афганистанска охрана беше убита, други трима бяха ранени", се посочва в съобщението.

В стрелбата са участвали американски и германски сили. На този фон говорителят на талибаните заяви, че Съединените щати трябва да спазят срока от 31 август. Срок, след който трябва да се изтеглят от страната и да евакуират около 70 000 свои граждани и афганистанци, сътрудничили им през годините. Талибаните определят датата като "червена линия", след която "няма нужда за удължаване на окупацията".

"Ако САЩ или Великобритания поискат допълнително време за продължаване на евакуацията - отговорът е "НЕ". Или ще има последствия. Това ще създаде недоверие между нас. Ако те възнамеряват да продължат окупацията, това ще предизвика реакция", каза говорителят на талибаните Сухаил Шахин.

Той също така отхвърли твърдението, че някои афганистански граждани са уплашени и желаят отчаяно да напуснат страната.

"Уверявам ви, че не става въпрос за притеснение или страх. Те искат да живеят в западните страни и това е вид икономическа миграция, защото Афганистан е бедна страна и 70% от хората живеят под прага на бедността. Така че всеки иска да се пресели в западните страни, за да има проспериращ живот", добави Шахин.

Ултиматумът на талибаните идва на фона на все по-засилените гласове за удължаване на срока. Британският премиер Борис Джонсън ще лобира пред американския президент Джо Байдън на утрешната среща на Г-7 да остави американските войски на летището в Кабул след края на август, за да се помогне максимално с масовата евакуация.

Политически наблюдатели смятат, че кризата в Афганистан е довела до най-ниската точка в британско-американските отношения от години насам.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК