Талибаните: Новото правителство ще бъде обявено в близко бъдеще

Новият орган ще трябва да определи как жените ще участват в обществения живот

22.08.2021 | 22:40 Редактор: Десислава Атанасова
Талибаните: Новото правителство ще бъде обявено в близко бъдеще

Талибаните, които завзеха властта в Афганистан, обещават да обявят състава на новото правителство на страната в близко бъдеще, съобщава ТАСС, позовавайки се на местният телевизионен канал "Tolo News". 

"Ние сме в тесен контакт с водещи афганистански политици, имаме доста ползотворен диалог. Можем да уверим, че новото правителство ще бъде обявено в близко бъдеще", цитира телевизионният канал официалния представител на движението Забихула Муджахид.

В събота членовете на Афганистанския координационен съвет за мирен преход на властта проведоха първите официални разговори с радикални лидери в Кабул.

По -рано Муджахид информира за намерението на талибаните да сформират правителствена и политическа система, "която ще отговори на стремежите на афганистанския народ".  Както той подчерта, новият орган ще трябва да определи как жените ще участват в обществения живот.

Координационният съвет за мирно прехвърляне на властта беше създаден от ръководителя на Върховния съвет за национално помирение Абдула Абдула, бившия президент Хамид Карзай и лидера на Ислямската партия Гюлбедин Хекматиар, след като талибанските бойци влязоха в Кабул без бой на 15 август и установиха пълен контрол над столицата.

Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава, че той става временно изпълняващ длъжността, според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК