Абдул Гани - живата легенда, на която талибаните се кланят

Очаква се той да има ключова роля в преговорите със света за установяване на ислямско правителство в Афганистан

21.08.2021 | 18:59 Редактор: Елеонора Танева

На фона на предупрежденията за очаквани масови екзекуции от талибаните в Афганистан, светът гледа към един човек - висшият им политически лидер. Мулла Абдул Гани Барадар се завърна триумфално в страната тази седмица и се очаква да изиграе ключова роля в преговорите със света за установяване на ислямско правителство.

Когато преди дни лидерът на талибаните Абдул Гани Барадар пристигна на летището в Кандахар от Доха, той беше посрещнат от ликуващите ислямистки бойци като герой-завоевател. Успехът на Барадар обаче дойде не на бойното поле, а в стаята за сключване на сделки, месеци преди този момент. 

През 2010 г. Барадар, тогава най-висшият талибански военачалник, беше арестуван в пакистанския пристанищен град Карачи в съвместна пакистанско-американска операция. Осем години по-късно той беше освободен, предполага се по заповед на Вашингтон, и отлетя за Доха, за да влезе в нова роля - на талибански политик. Анализаторите изтръпнаха още щом го видяха на масата с администрацията на тогавашния президент на Съедините щати Доналд Тръмп преди две години. Преговори, завършили със сделката от февруари 2020 г. за изтегляне на всички американски войски от Афганистан. Сделка, проправила пътя на талибаните в Кабул преди седмица. 

"Проблемът е, че никой не вярва на талибаните. Затова виждаме и тези гледки от летището. А сделката с Щатите промени цялото уравнение. Афганистанската армия вече не беше бойна сила. Това обърна баланса в полза на талибаните", коментира анализаторът Ахмед Рашид. 

Абдул Гани е роден в Южен Афганистан през 1968 г., в младостта си се бие с партизани муджахидини срещу съветските войски и просъветското афганистанското правителство. След войната той помага на покойния духовния водач Мохамед Омар. Смята се, че именно Абдул Гани е човекът, обединил талибаните - в онези години крайни семинаристи студенти. 

"Той беше номер 2. Той беше асистент на Омар. Той създаде движението на талибаните. Добър боец, бърз", заяви генерал Шир Мохамед Карми, бивш шеф на армията. 

Абдул Гани е единственият оцелял талибански лидер, който е назначен лично за заместник от молла Мохамед Омар, придавайки на Барадар почти легендарен статут в движението. След американското нашествие през 2001 г., Абдул Гани качва върховния лидер на мотор, за да го скрие в планината. След това висшите членове на талибаните управляват процесите от Пакистан. 

Повече вижте в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК