Байдън: Има значителен напредък по евакуацията на американци и техни афганистански съюзници

Около 6000 войници са на терен в Афганистан, за да подсигурят пистите на летището в Кабул

20.08.2021 | 22:38 Редактор: Елеонора Танева
Байдън: Има значителен напредък по евакуацията на американци и техни афганистански съюзници

"Постигнат е значителен напредък по отношение на евакуацията на американци и техни афганистански съюзници от летището в Кабул. Летището в афганистанската столица е под контрол и това ще позволи да бъдат подновени полетите, като евакуацията на чуждестранния персонал и афганистанци, работещи за чуждестранни мисии, се извършва само през това летище". Това заяви американският президент Джо Байдън.

Според него около 6000 войници са на терен в Афганистан, за да осигурят сигурност на пистите на летището в Кабул, като подчерта, че се извършва един от "най-големите и най-трудните въздушни превози в историята".

Въпреки тези трудности, Байдън каза пред репортери в Белия дом, че всеки американец, който иска да се прибере, ще се върне у дома.

"Вашингтон възнамерява да "увеличи международния натиск" върху талибанското правителство, за да го накара да спазва международните стандарти в областта на правата на човека", добави Байдън, цитиран от БНР.

Според президента на САЩ лидерите на страните от Г-7 ще проведат през следващата седмица среща, на която да обсъдят обстановката в Афганистан.

Освен това американският президентът обеща още веднъж, че неговата администрация прави всичко по силите си, за да попречи на Афганистан да се превърне в база за всякакви бъдещи терористични атаки срещу САЩ или техните съюзници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК