Талибаните на лов за свързани със САЩ и НАТО, може да има масови екзекуции

Всеки в "черния списък" на талибаните е в сериозна опасност, сочи доклад на ООН

20.08.2021 | 14:06 Редактор: Десислава Атанасова

Талибаните започнаха истински "лов на хора", сътрудничили на Съединените щати, НАТО или афганистанското правителство. А министрите на външните работи на страните от НАТО ще проведат извънредна среща онлайн. 

Всеки в "черния списък" на талибаните е в сериозна опасност. Очакванията са, че може да има масови екзекуции. Това се посочва в документ, подготвен за ООН от Норвежки център за глобален анализ, който работи с разузнавателна информация. 

Ловът на хора идва на фона на обещанието на талибаните, че няма да търсят отмъщение. Чуждестранните сили продължават с усилията да изведат от Афганистан своите граждани. От НАТО посочиха, че над 18 хиляди души са били евакуирани през последните пет дни от летището в Кабул. Целта е през уикенда да се удвоят усилията за евакуация. 

Извън летището ситуацията остава хаотична. Талибаните блокират достъпа на афганистанците, които се опитват да избягат. А турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната няма намерение да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан. 

"Европа трябва да поеме отговорност за бягащите от Афганистан хора", заяви президентът на Турция.

Групировката превзе Кабул в неделя след седмица твърда инвазия в страната. Сега те контролират хиляди бронирани превозни средства, произведени в САЩ, 40 самолета и голям брой стрелково оръжие.

Повече вижте в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК