НАТО заседава извънредно заради Афганистан, от Г7 предупредиха талибаните

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бягащите от размирната страна

20.08.2021 | 07:39 Редактор: Тодор Петров

Външните министри на страните от НАТО ще заседават извънредно днес във връзка със ситуацията в Афганистан. Ситуацията в страната остава изключително напрегната. 

Талибаните обявиха комендантски час в Кабул. Излизането от 21 часа до разсъмване е забранено, а изключения ще се правят само при извънредни обстоятелства. Същевременно евакуацията на цивилни граждани от афганистанската столица продължава. 

След заседание на правителството снощи турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че страната му няма намерение да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан. По думите му Европа трябва да поеме отговорност за бягащите от размирната страна. 

От своя страна външните министри на страните от Г7 призоваха талибаните да гарантират безопасното преминаване на чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат страната. Това се съобщава в съвместно съобщение на сайта на британското правителство. 

Първите дипломати са категорични, че групата трябва да изпълни ангажиментите си да осигури защитата на цивилните и да попречи на Афганистан да се превърне в "дом на терористична заплаха за международната сигурност". 

САЩ и техните съюзници от НАТО започнаха изтеглянето на войски от Афганистан през пролетта на 2021 г. На 15 август тази година талибаните завзеха столицата Кабул и обявиха, че контролират цялата територия на страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК