10 млн. афганистанчета имат нужда от помощ, над 1 млн. ще се сблъскат с недохранване

От януари представителите на ООН са регистрирали над 2 000 случая на нарушения на правата на децата в Афганистан

23.08.2021 | 12:34 Редактор: Жаклина Иванова
10 млн. афганистанчета имат нужда от помощ, над 1 млн. ще се сблъскат с недохранване

"УНИЦЕФ ще продължи да оказва хуманитарната помощ на Афганистан, от която имат нужда около 10 млн. деца", заяви изпълнителният директор на организацията Хенриета Фор.

"Нашият ангажимент към децата на Афганистан е непоколебим и целта ни е да гарантираме, че правата на всяко едни от тях ще бъдат реализирани и защитени", добави тя.

"В момента около 10 милиона деца в Афганистан имат нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят. Според прогнозите, около 1 милион деца тази година ще се сблъскат с остро недохранване и могат да умрат, ако не получат лечение", посочи още Хенриета Фор.

Тя обърна внимание и на факта, че според оценките, 4,2 милиона млади афганистанци не ходят на училище, като повече от половината от тях са момичета. От януари тази година представителите на ООН са регистрирали над 2 000 случая на нарушения на правата на децата в Афганистан. Около 435 000 жени и деца в страната са вътрешни бежанци.

УНИЦЕФ прогнозира, че нуждата от хуманитарна помощ в Афганистан ще се увеличи през следващите месеци поради голямата суша и тежките последици от пандемията от коронавирус, информира БГНЕС.

"Това е мрачната реалност, с която се сблъскват афганистанските деца, и тя остава такава, независимо от текущите политически събития и промени в правителството", подчерта Фор.

Изпълнителният директор на Детския фонд на ООН призова радикалните талибани и останалите страни в конфликта да гарантират, че УНИЦЕФ и неговите хуманитарни партньори имат безопасен, навременен и безпрепятствен достъп до деца в нужда, където и да се намират те.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това е много тъжно! Колко пари даде Катар? А обединените емирства ? А САЩ? Не е наш проблем нищо свързано с този регион. Сигнализирай за неуместен коментар