Жертвите в Афганистан - стъпкани, премазани, умрели от жега по пътя към свободата

Повечето загинали са жени и деца

22.08.2021 | 14:28 Редактор: Елеонора Танева

Българите, които успяха преди дни да напуснат Афганистан и прекараха няколко денонощия в американска военна база в Катар, вече са на родна земя. Петимата ни сънародници бяха евакуирани с румънски военен самолет. На този фон - отново се проля кръв на летището в Кабул. Седем души са загинали при опитите за паническо бягство, съобщи британското военно министерство.

Ситуацията на летището в Кабул, последната пречка за десетки хиляди по пътя им към бягство от страната, ескалирала изведнъж. Хората започнали да се блъскат към загражданията, някои били стъпкани, други не издържали на паниката и непоносимите температури.

"Свирепа и много тъжна сутрин на летището - видях четирима души, всички жени, загинаха от блъскане и жега", коментира Ким Сенгупта, военен кореспондент на британския "Инидпендънт".

Според военни кореспонденти на място - причината за щурма и последвалата блъсканица били изказванията на политици от двете страни на Океана за спиране на евакуацията. 

Щатите вече предупредиха гражданите си да не се стичат към аерогарата заради заплахи за сигурността им. И посочиха, че има риск от потенциална атака от "Ислямска държава". А срокът, който са дали за извеждането на до 15 000 американци и 60 000 афганистански съюзници, е 31 август, след което се изтеглят окончателно от страната. Срок, определен от мнозина, като невъзможен. Реакциите не закъсняха.  

"Ръководенето на изтеглянето на американските сили от Афганистан е най-голямото външнополитическо унижение в американската история", коментира 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Появи се информация, че за 48 часа ще бъде затворено летището, арена на кървави гледки и прехвърляне на бебета и жени през стените. Очакванията са за това време да се евакуират хилядите чакащи пред стените, зад които е самолетната писта.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК