Нови правила: Само ваксинираните ще живеят нормално в Гърция

Носенето на маски на открити обществени места става задължително

23.08.2021 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

Гърция няма да наложи пълен локдаун, но носенето на маски на открити обществени места ще стане отново задължително. Очаква се ваксинираните да имат по-голяма свобода, за разлика от хората без имунизация, които ще трябва да се тестват често и то за тяхна сметка

От юни до момента маските в страната са задължителни само в затворени пространства. А правителството се очаква да обяви нови ограничения в опит да се спре новата вълна. 

Ресторанти, барове, кафенета, нощни клубове, театри и кина ще се посещават само от ваксинираните в Гърция. Вероятно мярката ще е в сила от септември. 

"Във вторник ще бъде обявена рамката за управление на пандемията и функционирането на икономиката. Пандемията не е приключила, продължава и не отстъпва, за разлика от ината на някои хора, които интерпретират нещата по свой начин", заяви говорителят на правителството Янис Иконому.

Предвижда се още държавните служители, които не са ваксинирани, да работят, след като представят два отрицателни теста седмично за собствена сметка. Ограничения ще има и за преподавателите в училищата и университетите, които трябва или да се ваксинират, или да се тестват два пъти седмично за собствена сметка. 

Студентите ще могат да посещават лекциите присъствено само ако са ваксинирани или имат отрицателен тест. Разликата е, че държавата ще плаща тестовете на студентите. 

Учениците на възраст над 12 години също ще бъдат тествани регулярно, независимо дали са ваксинирани или не. Удължени са и ограниченията за вътрешни пътувания до 30 август. 

Пътниците от континенталната част до островите ще се придвижват само с представяне на сертификат за ваксинация, отрицателен тест или удостоверение за преболедуване. Деветнадесет от новите случаи за последното денонощие са установени сред туристи при пристигането им в Гърция.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК