Евакуират американци с хеликоптери от Кабул, достигането до летището носи рискове

Според Байдън американските военни са евакуирали 13 хиляди души от Афганистан от 14 август насам

21.08.2021 | 09:20 Редактор: Десислава Атанасова
Евакуират американци с хеликоптери от Кабул,  достигането до летището носи рискове

Армията на Съединените Щати е евакуирала 169 американци от хотел в Кабул в четвъртък. Операцията показва увеличаване на мащаба на действие на военните след като контролът на афганистанската столица бе поет от талибаните.

В информация разпространена преди няколко часа, официални лица цитирани от Ройтерс и АФП казват, че армията е използвала хеликоптери да евакуира американците от хотел в близост до летището. За сега това е единствената операция на американската армия по евакуация извън летището в Кабул.

Темата излезе на преден план след въпроси защо САЩ не разширят обсега на действията си извън района на летището в Кабул по примера на европейски страни, за които стана ясно, че са навлезли в т.нар. "зелена зона" да помогнат на своите граждани и уязвими афганистанци.

По-рано президентът Джо Байдън увери, че се обмислят всякакви възможности за преместване на хора до летището в Кабул. Според Байдън американските военни са евакуирали 13 хиляди души от Афганистан от 14 август насам, предава БНР.

Байдън също подчерта, че Америка е дала да се разбере, че всеки опит на талибаните да попречат на американските военни ще бъде посрещнат с бърза и силна ответна реакция.

От администрацията уверяват, че правят всичко възможно да помогнат на хора да стигнат до летището като поясняват, че операцията носи рискове. От Пентагона потвърдиха информации, че евакуацията от Афганистан е трябвала да бъде прекъсната за около седем часа в петък, заради препълване на база за евакуирани в Катар. Това е довело до струпването хиляди афганистанци, които вече са можели да отпътуват, но е трябвало да изчакат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК