Ваксината на Sinovac причинява парализа на лицевия нерв?

Ползите и защитните ефекти на препарата обаче далеч надхвърлят рисковете

18.08.2021 | 14:48 Редактор: Искра Ангелова
Ваксината на Sinovac причинява парализа на лицевия нерв?

Повишен риск от развитие на временна парализа на лицевия нерв (парализа на Бел) се забелязва при хора, на които е поставена ваксина срещу коронавируса, произведена от китайската компания Sinovac Biotech. Това сочат авторите на проучване, проведено от университета в Хонконг, чиято статия е публикувана от британското медицинско списание The Lancet.

"Нашите констатации предполагат повишен риск от парализа на Бел след ваксинация с CoronaVac. Ползите и защитните ефекти на препарата обаче далеч надхвърлят рисковете, свързани с нежелано събитие, което обикновено отшумява самостоятелно. За да потвърдим нашите заключения, са необходими допълнителни изследвания в други региони", се казва в статията.

Изследователите са разгледали данните за страничните ефекти, наблюдавани сред живущите в Хонконг, които са получили ваксини Coronovac или Fosun/BioNTech (аналог на ваксината Pfizer/Biontech). Сред първите (450 хиляди души) е имало 28 клинично потвърдени случая на парализа на Бел след ваксинация. Сред вторите (540 хиляди души) случаите са 16. Изследователите подчертават, че получените данни не позволяват да се говори за наличието на причинно-следствена връзка, а при ваксината Pfizer рискът от парализа е не по-висок от средното за населението. В същото време авторите на статията не изключват, че развитието на парализа може да бъде свързано с поставянето както на първата, така и на втората ваксина, информира "Фокус".

Те предполагат, че механизмът на този ефект може да бъде свързан с автоимунна реакция, но причините за парализата на Бел все още не са установени. Известно е, че може да се развие на фона на настинки и след въвеждането на различни видове ваксини. Парализата на Бел е отбелязана като възможен и рядък страничен ефект в клиничните изпитвания на някои ваксини срещу коронавирус, но те не включват тази на Sinovac. Научната литература също описва случай на двукратно развитие на парализа на Бел при 61-годишен пациент след първата, а след това и втората доза mRNA ваксина на Pfizer.

Обикновено парализата на лицевия нерв засяга половината от лицето и при 85% от пациентите започва да отшумява сама в рамките на няколко седмици. Средно парализата на Бел се развива при 1-4 души на 10 000 годишно.Това е най-честата форма на увреждане на лицевия нерв, която до 1,5% от световното население ще изпита през живота си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Овце
преди 2 години
Е как и най-тъпия да се ваксинира,като и вие сменяте лъжите всеки ден.Ваксината помага,ваксината убива,физер шмайзер,астра зафира Сигнализирай за неуместен коментар