BioNTech с добра защита срещу Ковид-19, създава 10 пъти повече антитела от Sinovac

Традиционните ваксини са по-евтини, което ги прави жизненоважен инструмент в по-бедните страни

16.07.2021 | 11:25 Редактор: Десислава Атанасова
BioNTech с добра защита срещу Ковид-19, създава 10 пъти повече антитела от Sinovac

Хората, които са получили коронавирусната ваксина на BioNTech, са имали десет пъти по-голямо количество антитела от тези, създавани от китайската Sinovac, показва хонконгско проучване. 

Изследванията на Университета в Хонконг (HKU), основани на проучване на 1442 здравни работници, бяха публикувани в Lancet Microbe.

Изследователите казват, че антителата не са единствената мярка за успеха на ваксината в борбата с определено заболяване. Но те предупредиха, че "разликата в концентрациите на неутрализиращи антитела, идентифицирани в нашето проучване, може да доведе до съществени разлики в ефективността на ваксината", съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Тези, които са получавали Sinovac, са имали "подобни или по-ниски" нива на антитела на тези, наблюдавани при пациенти, които са хванали и успешно са се преборили с болестта.

Проучването е допълнение към нарастващия набор от доказателства, че ваксините, използващи новаторска mRNA технология - като BioNTech и Moderna - предлагат по-добра защита срещу коронавируса и неговите варианти, отколкото тези, разработени по по-традиционни методи като използване на инактивирани части от вируса.

Традиционните ваксини са по-евтини за производство и по-малко сложни за транспортиране и съхранение, което ги прави жизненоважен инструмент за борба с пандемията в по-малко богатите страни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК