Сушата и жегата продължиха да увреждат пшеницата - предстои ли поскъпване?

Въздействието ще бъде усетено както от домакинствата, така и от правителствата

14.08.2021 | 19:13 Редактор: Юлия Христова
Сушата и жегата продължиха да увреждат пшеницата - предстои ли поскъпване?

Загубите на земеделски култури при двама от най-големите износители на пшеница в света и тревогите за качеството в трета страна са довели цените до многогодишни върхове, добавяйки към притесненията относно инфлацията на цените на хранителните продукти за милиони от най-уязвимите в света, пише Bloomberg.

Сушата и жегата продължиха да увреждат пшеницата в Канада през юли, месеци след като жестока зима удари руската реколта. Тези загуби ще бъдат само частично компенсирани от печалбите другаде - пшеницата е засадена на повече земя в световен мащаб от всяка друга култура и използвана за основни храни като хляб, тестени изделия и зърнени закуски.

Фючърсите на пшеницата се повишиха тази седмица, след като Министерството на земеделието на САЩ намали прогнозата си за канадското и руското производство, намалявайки световните запаси и търговията. По-малката американска реколта също увеличава натиска.

Въздействието ще бъде усетено както от домакинствата, така и от правителствата, особено в по-бедните държави, зависими от вноса. А в САЩ и на други места по-високите разходи за хляб биха били друга точка на натиск за веригата за доставки на храни, която вече се бори с недостига на работна ръка и логистични проблеми, съобщава bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК