Вулканът Етна порасна с още 31 метра

Етна се променя непрекъснато, това е в нейната природа, казва Стефано Бранка

14.08.2021 | 11:03 Редактор: Здравко Черкезов
Вулканът Етна порасна с още 31 метра

След неотдавнашна продължителна поредица от грандиозни изригвания, най-високият вулкан в Европа стана още по-висок. Етна порасна с 31 метра, като двата кратера на върха му продължават да се състезават кой е по-висок.

Италианският национален институт по геофизика и вулканология (INGV) заяви, че дейността, случила в югоизточния кратер - най-младият и най-активният от четирите кратера на върха, е променила формата на вулкана.

Вулканът изхвърли пепел и лава около 50 пъти от средата на февруари, а това увеличи височината на югоизточния кратер до 3 357 метра над морското равнище. През 80-те години североизточният кратер бе най-високият на Етна с размери 3350 метра, преди срутване през 2018 г. да намали височината му.

"Благодарение на анализа и обработката на сателитни снимки вече знаем, че югоизточният кратер сега е много по-висок от своя по-стар брат - североизточния кратер, който в продължение на 40 години бе безспорният връх на Етна", се казва в изявление на INGV, цитирано от The Times.

Борис Бенке от обсерваторията на Етна потвърди последните данни в Twitter: "Вече е официално... след 40 години Етна отново расте, а бившият й връх, североизточният кратер, остава на 3324 м", предаде dnes.bg.

"Етна се променя непрекъснато, това е в нейната природа", казва Стефано Бранка, директор на обсерваторията. Той допълва, че местните жители приемат напълно нормално земните трусове, бурни ревове и огнените изригвания от върха на планината.

"Тези явления се преживяват с минимално безпокойство, но също така оценяват нашия късмет, че можем да станем свидетели на тези грандиозни зрелища от природата", обяснява той. "Това е базалтов вулкан, който произвежда малки изригвания, за разлика от тези в района на Неапол. Единствените смъртни случаи настъпват от злополуки или ако хората се приближат твърде близо."

Активен в продължение на 2,6 милиона години, вулканът на източния бряг на Сицилия е споменаван от множество древногръцки писатели, включително Хезиод, за който се смята, че е бил съвременник на Омир и Есхил.

Изригването през 396 г. пр. н. е. се оказа благосклонно за древните римляни, като попречи на картагенската армия да достигне Катания.

Най-голямото изригване на вулкана, през 1669 г., изхвърля 830 милиона кубически метра лава, разрушава десетина села и потопява западната част на Катания. Последващите изригвания също увреждат местната инфраструктура, разрушавайки къщи, овощни градини и лозя, а през 1928 г. прекъсват железопътната линия.

Най-голямата вреда от последните изригвания е от над 300 000 тона черна пепел и камъчета, паднали върху околните ниви и градове. Почистващата операция е изтощила касата на местните общности, принуждавайки отдел "Гражданска защита" да обяви извънредно положение и да поиска допълнителни средства от Рим.

"Като учени, ние не можем да искаме нищо по-добро. Изградихме една от най-добрите мониторингови структури в света", казва Бранка. "Има неудобства, но Етна предлага красив спектакъл, който привлича туристи и ентусиасти от цял свят."

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК