Вулканът Етна е пораснал... на височина

Явлението е резултат от многобройните изригвания напоследък

11.08.2021 | 15:45 Редактор: Здравко Черкезов
Вулканът Етна е пораснал... на височина

Вулканът Етна е пораснал на височина. Явлението е в резултат на многобройните изригвания, които се случваха напоследък, предадоха световните информационни агенции.

Кратерът от североизточната страна е смятан от десетилетия за връх на вулкана. Сега обаче този от югоизточната страна е по-висок, казват от италианския Национален институт по геофизика и вулканология след анализ на сателитни снимки.

Учените са разгледали изображения направени в периода от 13 юли до 25 юли. Чрез тях те установяват, че върхът на Етна е на 3357 метра над морското равнище. Възможността за допусната грешка е до три метра.

През 80-те години върхът на вулкана на североизточния кратер достигна максимална височина от 3350 метра. Заради свлачища обаче тя намаля до 3326 метра през 2018 г., припомня dnes.bg, цитирайки АФП.

Етна се намира на италианския остров Сицилия и от февруари месец многократно изхвърля гореща лава и пепел. Регистрирани са общо 50 изригвания. Тази дейност е оставила отлагания по югоизточния кратер, което е довело до увеличаване на височината му.

Междувременно кратерът от североизточната страна е намалял, защото през годините ръбовете му са започнали да се рушат.

Вулканичните изригвания на Етна, които често са впечатляващи, причиняват ограничени щети. Понякога се налага летището в Катания да бъде затваряно заради пепел по пистата.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК