Огнен ужас след изригване на вулкан в Индонезия, Италия се бори с 240 пожара

Горят Калабрия, остров Сицилия и остров Сардиния

30.07.2021 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Огнен ужас след изригване на вулкан в Индонезия, Италия се бори с 240 пожара

Изригване на вулкана Леватоло предизвика пожар на остров Лембата в Източна Индонезия. Над кратера на вулкана се издигнал стълб от вулканична пепел с височина 800 метра. 

Лава се е спуснала по склоновете и предизвикала пожар, който все още не може да бъде изгасен. На мястото е изпратен хеликоптер цистерна. Вулканът е с височина 1432 метра. 

През април десетки хора, които живееха край него, загинаха по време на тропически циклон, предизвикал лавина от вулканични отломки, която погреба техните села.

А италиански области продължават борбата с много горски пожари, предаде ДПА. От различните региони са постъпили 234 искания за съдействие със самолети цистерни в борбата с огнените стихии, информира БТА.

Пожари горят в Калабрия, на остров Сицилия и на остров Сардиния. Повечето от тях са започнали поради небрежност или са били причинени умишлено.
В цялата страна сега горят 240 пожара. На Сардиния, където битката с пламъците започна още през миналия уикенд, нови пожари се разразиха в провинция Ористано. 

Къмпинг беше евакуиран пък в областта Базиликата заради друг пожар. На остров Сицилия в Агридженто пожарникарите се опитват да се справят с огнена стихия с фронт пет километра.

В Северна Италия ситуацията е коренно различна. Там проливни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища. Провинциите около езерото Комо в областта Ломбардия бяха най-тежко засегнати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК