Природата отвръща на човека все по-често и по-мощно от очакваното

Десетилетни температурни рекорди бяха подобрени само за няколко седмици с цели 5 градуса по Целзий

29.07.2021 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
Природата отвръща на човека все по-често и по-мощно от очакваното

Пожари, наводнения, свлачища. Апокалиптични гледки от много точки на света накараха мнозина да се замислят какво се случва със света и това ли е действителността, за която учени предупреждават от години.

В началото на август се очаква да излезе колосален доклад за състоянието на глобалния климат от Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) на ООН, пише Пилита Кларк за Financial Times. 

Това е шестият по рода си анализ от 31 години и подобно на останалите пет ще бъде категорична научна оценка за това как и защо планетата се затопля. 

Десетилетни температурни рекорди бяха подобрени само за няколко седмици с цели 5 градуса по Целзий.

Само за месец горски пожари на практика заличиха канадско село от картата, след като то подобри националния рекорд с температура от 49,6 градуса.

Наводнения заляха германски градове като цунами, подхвърляйки автомобили като коркови тапи.

Ужасени пътници в китайското метро стояха във вода до гърдите, след като дъждът за почти една година падна за три дни.

Но честотата и тежестта на тези събития пораждат обезпокоителни въпроси: дали не навлизаме в период на нелинейни климатични промени, при който температурите и екстремните събития не се увеличават плавно, както се очакваше, а идват внезапно, по-често и по-мощно? 

"Затоплянето е точно в съответствие с прогнозите на моделите отпреди десетилетия. Факт е по-скоро, че някои от въздействията са по-големи, отколкото учените предвиждаха", посочва Майкъл Ман, директор на Научния център за земната система в Пенсилванския университет, цитиран от investor.bg.

"Северноамериканската гореща вълна би била практически невъзможна без промените в климата, причинени от човека", убеден е Ван Олденборг, съръководител на група учени в областта на световния климат. 

Като "блясъкът на надеждата" определиха учени опитите за справяне с климатичните проблеми - въвеждането на електрическите автомобили, възобновяемите енергийни източници.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК