Огромен пожар в Ливан, стотици хора са застрашени, петима са в болница

Той се разпространява през хълмовете на Кубаят

28.07.2021 | 22:33 Редактор: Искра Ангелова
Огромен пожар в Ливан, стотици хора са застрашени, петима са в болница

Мощен пожар обхвана горските райони в северен Ливан и заплашва живота на местните селяни, съобщи Червеният кръст. Горските пожари са често срещани през лятото в Ливан, застрашавайки хора и екосистеми в една от най-зелените страни на арабския свят.

"Това е масивен, гигантски пожар, който обгражда всички къщи в Кубаят", каза представител на Червения кръст за "Нешънал".

16 екипа от около 50 до 60 души от Червения кръст се опитват да евакуират жителите.

"Пожарът е голям и се разпространява бързо", каза представител. "Евакуираме хора от домовете им, между които жени и възрастни хора."

Червеният кръст съобщи, че е транспортирал 5 души в болница и евакуирал 17 други, съобщава БГНЕС.

Военен хеликоптер излетя от авиобаза близо до столицата Бейрут до Кубаят, на границата със Сирия, за да помогне за потушаването на пожара, съобщи Националната новинарска агенция.

Горският пожар се разпространява през хълмовете на Кубаят, изгаряйки 20 000 квадратни метра маслинови горички и дъбови дървета в село Бейно.

18 пожарни камиона се насочиха към граничния град от Бейрут и Аккар, най-големият близък град.

"Можем да кажем, че 60% от пожара е овладян. Надяваме се да го овладеем напълно", заяви представител на Гражданска защита от Бейрут.

Ограничените откъм пари ливански власти години наред разчитат на доброволци от Червения кръст и Гражданската защита, за да ограничат пожарите.

Пожарите отчасти предизвикаха масови антиправителствени протести през октомври 2019 г. срещу корупцията, лошите условия на живот и сектантската политическа система в страната. Новината, че ливанските власти не могат да изпратят два хеликоптера до местопроизшествието поради лоша поддръжка, предизвика още повече възмущение. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК