Първа и втора доза от кои ваксини създават най-много антитела срещу Ковид-19?

Най-честата странична реакция при комбинация на две ваксини е треската

12.08.2021 | 12:36 Редактор: Елеонора Танева
Първа и втора доза от кои ваксини създават най-много антитела срещу Ковид-19?

Смесването на ваксини, които използват различен дизайн може да активира имунната система по различен начин. Нарича се хетерологично първично усилване. Сред изследваните комбинации са клиничното изпитване на Оксфордския университет Com-Cov.

Pfizer + Pfizer дават най-високо ниво на антитела.

Доза от AstraZeneca последвана от Pfizer има най-високото ниво на Т-клетки, които стимулират производството на антитела, които помагат за унищожаването на заразените с вируса клетки.

Малко проучване в Германия установи, че смесване на тези две ваксини може също да предизвика неутрализиране на антителата на нива почти 4 пъти колкото двете дози на Pfizer, според данни на medRxiv, цитирани от bloombergtv.bg.

Това, което все още не е установено, е коя комбинация създава най-дългата и най-силната защита срещу вариантите.

Все още липсват големи клинични проучвания.

Има известни доказателства, че комбинирането на ваксини може да причини по-лоши странични ефекти.

Според предварителните данни от проучването на Оксфорд Com-Cov, 30-40% от получилите смесени дози са съобщили за треска след втората доза в сравнение с 10-20% от тези, които са имали две дози от една и съща ваксина.

Въпреки това, изследователите казаха, че треската не продължавала дълго и нямат други притеснения относно безопасността.

В страните, където ваксините са недостатъчни, знанието че хората могат да ги комбинират безопасно може да помогне за преодоляване на недостига и да позволи на повече хора да бъдат напълно ваксинирани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
пак той
преди 2 години
ефирът прелива от поръчкови заплахи на основата на една колосална измама;а такава поляризация на населението в света .... може и да не е бивала до сега;интересно е и друго - човечеството, като по стар навик предпочита да живее в сковаващ страх и под команда, вместо да потърси и да намери, че го лъжат ... и то смъртоносно Сигнализирай за неуместен коментар