Испанската полиция залови един от босовете на "Ндрангета“

Италианската прокуратура издаде заповед за ареста му след решение на висш съд

05.08.2021 | 22:31 Редактор: Юлия Христова
Испанската полиция залови един от босовете на

Испанската полиция заяви в четвъртък, че е арестувала един от босовете на най-мощната италианска мафиотска групировка – калабрийската „Ндрангета“, която контролира голяма част от европейската търговия с кокаин.

Полицаи задържали Доменико Павилянити, "един от най-издирваните бегълци в Италия", на улицата на работническия квартал Куатро Каминос в Мадрид в понеделник при съвместна операция, проведена с италианската полиция, се казва в съобщение на националната полиция на Испания.

По време на ареста той носел фалшиви португалски документи, както и близо 6000 евро в брой, шест мобилни телефона, добавят от полицията.

Павилянити помага за контролиране на мафиотските операции в северната част на Италия и в Южна Америка, пише dnes.bg.

Наричан от италианските медии „босът на босовете“ за ролята му в престъпления, извършени през 80-те и 90-те години на миналия век, включително убийства и трафик на наркотици, Павилянити е арестуван в Испания през 1996 г.

Той беше екстрадиран три години по-късно в Италия, където започна да излежава доживотна присъда, която обикновено се дава за най -големите мафиоти.

Но неговите адвокати твърдят, че условията за екстрадиция на Испания не признават доживотен затвор, техническа особеност, което позволява предсрочното му освобождаване след изтърпяване на над 20 години.

Италианската прокуратура издаде заповед за ареста му след решение на висш съд, което установи, че той е бил погрешно освободен през 2019 г.

Испанската полиция откри част от семейството на Павилянити в Барселона, където той живеел няколко месеца, преди да се премести в Мадрид.

Полицията редовно задържа членове на италианската мафия в Испания, главният вход към Европа за кокаин от Латинска Америка и хашиш от Северна Африка.

„Ндрангета“ е базирана в южния италиански регион Калабрия, намиращ се „на върха“ на италианския ботуш. Смята се за най-мощния престъпен синдикат в Италия, след като надмина сицилианската Коза Ностра и базираната в Неапол Камора, благодарение на богатството, което е натрупал като основен вносител и търговец на едро на кокаин, произведен в Латинска Америка и контрабандиран в Европа през Северна Африка и южна Италия.

Името „Ндрангета идва от гръцки и означава смелост или лоялност, а стегнатата кланова структура на организацията затруднява проникването в нея.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК