Папа Франциск призова хората да се изправят срещу мафията

По данни на италианската полиция престъпни кланове се възползват от пандемията

21.03.2021 | 21:58 Редактор: Искра Ангелова
Папа Франциск призова хората да се изправят срещу мафията

Папа Франциск призова хората да се опълчат на организираните престъпни групи по света като мафията, и предупреди, че престъпниците се възползват от пандемията от Ковид-19, за да се обогатят още повече, предадоха Ройтерс и АП.

През декември Интерпол вдигна тревога, че организирани престъпни мрежи атакуват ваксините. По-рано този месец полицията в Република Южна Африка конфискува стотици фалшиви ваксини и арестува четирима заподозрени.

"Мафиите присъстват в различни части на света и, като се възползват от пандемията, се обогатяват чрез корупция", каза днес Франциск в деня, когато в Италия отбелязват паметта на жертвите на организираната престъпност. "Тези структури на греха, мафиотските структури, са против Божието слово и смесват идолопоклоничеството с вярата", добави папата, цитирана от БТА.

По данни на италианската полиция престъпни кланове се възползват от пандемията, за да се облагодетелстват от бедни семейства, изпаднали във финансови затруднения, като им предлагат заеми и храна. При огромни лихви мафиотските акули кредитират бизнеси, изпаднали в затруднение заради пандемията. 

В Италия много мафиоти възприемат себе си като членове на религиозни секти, уповават се на помощта на светци и използват религиозни символи при обредите за посвещаване.

През последните години базираната в Калабрия престъпна групировка 'Ндрангета изпревари по мощ сицилианската Коза ностра и стана най-страховитата и най-богата италианска престъпна организация, която изпира парите си от трафик на наркотици. Калабрийската групировка има клонове по целия свят.

В публикация в Twitter папата също така окачестви расизма като вирус, който се е спотаил и дебне да се прояви и да покаже, че "нашият социален напредък не е толкова истински и категоричен", колкото хората мислят. "Случаите на расизъм продължават да ни засрамват", добави той, без да посочи конкретни примери.

Честваният на 21 март по инициатива на ООН Международен ден за премахване на расовата дискриминация съвпада с годишнината от деня на 1960 година, в който полицията в ЮАР открива огън по мирни демонстранти срещу апартейда в град Шарпвил и убива 69 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Йорданка Парталска
преди 8 месеца
Папата призовава за физическо насилие, ама той един папа по скоро баща на мафията! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 8 месеца
Някой да каже на папа Франциско, или по - добре безмозъчният преписвач на статии да обърне внимание ,че Коза Ностра е американска мафия и е базирана в Америка ,а не в Сицилия. Сигнализирай за неуместен коментар