Въпреки Делта: Пазарите на недвижими имоти в Европа се възстановяват силно

Европейските страни се готвят да навлязат във фазата си след Ковид-19 до края на лятото

03.08.2021 | 23:25 Редактор: Жаклина Иванова
Въпреки Делта: Пазарите на недвижими имоти в Европа се възстановяват силно

Пазарите на недвижими имоти в Европа са в добри позиции за силно възстановяване въпреки усложненията заради Делта варианта на коронавируса, тъй като европейските страни се готвят да излязат от ограниченията по време на пандемията и да навлязат във фазата си след Ковид-19 до края на лятото.

Това е един от основните изводи в доклада Investment Strategy Annual, публикуван от LaSalle Investment Management.

Компанията определя четири ключови фактора, които ще имат голямо въздействие върху отделни имотни пазари и представянето на секторите през идните години. Тези двигатели на представянето ще са особено влиятелни в средносрочен и дългосрочен план, тъй като въздействието на Ковид-19 постепенно намалява, а различните траектории на заразените в различните страни стават по-маловажни при определянето на перспективите за недвижимите имоти на всеки пазар.

Първият фактор са структурните промени в европейския имотен сектор, особено офиси и търговски площи, и как те варират в региона, като британските жилищни и офис пазари е по-вероятно да бъдат засегнати от преобладаващата работа от разстояние като постоянна тенденция от градовете в континенталната част на Европа и южноевропейските страни, където проникването на електронната търговия не е толкова съществено.

Вторият фактор е поляризирането на капиталовите пазари между предпочитани сектори като логистични и жилищни имоти, и непредпочитани, включително търговски площи и офиси. LaSalle продължава да съветва инвеститорите да бъдат активни във всички сегменти, като търсят по-високо съотношение между риск и възвръщаемост в последната категория и стойностни инвестиции в първата. Но въпреки някои структурни предизвикателства в непредпочитани сектори доминацията на офисите и търговските площи в Европа може да тласне цените на тези активи отново до нивата отпреди коронавируса заради ограниченото предлагане, отбелязва LaSalle.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК