Инвестиции в имоти: Жилищният сектор изпревари офисите в глобален план

Берлин за първи път е водещата дестинация в света за първото полугодие на тази година

03.08.2021 | 10:10 Редактор: Юлия Христова
Инвестиции в имоти: Жилищният сектор изпревари офисите в глобален план

Сделките в недвижими имоти за първите шест месеца на 2021 г. отбелязват спад с 2,9% спрямо същия период на 2020 г. - общо 687 млрд. долара, пише Investor.bg, позовавайки се данни от консултантската компания Savills.

Обемът само през второто тримесечие на 2021 г. (361,32 млрд. долара) е с 4,2% над равнището през вторите три месеца на 2020 г. (346,62 млрд. долара) на фона на вдигането на блокадите в някои страни, уточнява консултантската компания.

През първото полугодие на тази година глобалните инвестиции в имоти са претърпели значителна промяна, като жилищният сектор (определян като многофамилни жилища под наем с най-малко десет апартамента в тях) е изпреварил офисите и се е превърнал в най-големия сектор в глобален план.

През първите шест месеца на 2021 г. 131 млрд. долара са били инвестирани в жилища, което е ръст с 30% спрямо същия период на миналата година. 

Офисите са вторият по големина имотен сектор с инвестиции от 124 млрд. долара, като инвестиционният обем през второто тримесечие на 2021 г. е с 13,9% над нивото през първото тримесечие. Това показва растящо търсене за сектора, тъй като повече компании се връщат към работа от офиса, отбелязва Savills.

Индустриалните имоти са на трето място сред най-големите сектори на глобално равнище с ръст на инвестициите от 30,5% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година до 109 млрд. долара. Секторът се е възползвал от ръста на електронната търговия и е разглеждан от много глобални инвеститори в имоти, но е ограничаван от липсата на подходящи наличности.

Берлин за първи път е водещата дестинация в света за инвестиции в недвижими имоти през първото полугодие на тази година, съобщава Savills. 

Сделка за 19 млрд. евро в жилищния сектор е довела до ръст с 504% на обема от трансакциите през първото полугодие в града спрямо същия период на миналата година. Обемите в Берлин са с 55,3% по-високи спрямо тези в Лос Анджелис, който заема второ място в класацията. 

Сан Франциско и Ню Йорк заемат съответно трето и четвърто място, а в десетката попадат още три американски града – Далас, Бостън и Атланта.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК