Кое оскъпи последните договорени ваксини с Pfizer и Moderna?

Оскъпяването при Moderna е с $3 за доза

03.08.2021 | 16:42 Редактор: Елеонора Танева
Кое оскъпи последните договорени ваксини с Pfizer и Moderna?

Новите партиди ваксини срещу Ковид-19 на Pfizer и Moderna, които ще бъдат на разположение на държавите от ЕС, ще се произвеждат в Съюза, а основните компоненти ще се доставят от региона.

Това е основната причина за увеличаването на цената на ваксините. Изискванията са в опит да се защитят бъдещите доставки след не толкова добрия старт на кампанията за ваксинация.

В неделя Financial Times съобщи, че по договор от май месец ЕС се е съгласил да плати на Pfizer и BioNTech по 23,1 долара на ваксина, а количеството е до 1,8 милиарда дози. Първоначалните договори с компанията бяха на цена от 15,5 евро за доза, за доставка на общо 600 милиона ваксини.

Все пак новата договорена цена е по-ниска, отколкото САЩ се съгласиха да платят при последната си поръчка през юли.

Цената на ваксините на Moderna се повиши до 25,5 долара за доза, спрямо 22,6 долара при първоначалната сделка за 160 милиона ваксини.

Министърът на европейските въпроси на Франция Клемент Бон каза пред френското радио RFI, че вероятните по-високи цени все още са в процес на преговори и са резултат от по-строги клаузи за варианти, производство и доставки, информира bloombergtv.bg.

Докато преговорната сила на Pfizer/BioNTech и Moderna се е увеличила, е възможно и допълнителните изисквания на ЕС да повишат разходите за производство и доставка на ваксини.

От ЕК уточниха, че съгласно новия договор "от началото на доставката през 2022 г. тя е гарантирана за ЕС", докато при първия договор Pfizer е трябвало само да положи "най-добрите разумни усилия" да изпраща предварително договорени обеми в определени срокове.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК