България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вирусолог: РНК ваксините създават по-мощен имунитет от този след преболедуване

Доц. Николаева-Гломб: Виждаме надигането на гребена на вълната червената лампичка трябва да светне

03.08.2021 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, вчера обяви, че вече сме в четвъртата вълна на пандемията от коронавирус.

"Виждаме надигането на гребена, виждаме почти 400 заразени вчера. Трябва да се спазват мерките - най-вече дистанция и дезинфекция. Този ръст трябва да ни притеснява и да светне червената лампичка. Единственото познато средство за справяне с инфекциозните болести е ваксинацията - бърза, едновременна и на големи части от популацията. Поединичното спасяване не е спасяване на обществото", каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

"Един вирус оживява в клетката. Целта на всяко нещо, което е близо до живота, е да пребъде. Влиза в клетката, размножава се бързо, излиза от клетката, вижда нови клетки и влиза в тях. Обаче имунната система на организма е по петите му. Как да излезе? Като накара организма да кашля и киха. Така върви заразата. Другият човек е друга вселена, надява се да не е ваксиниран. Коронавирусът не е по-специален, просто това е първата пандемия в нашия живот", обясни специалистът.

Доц. Николаева-Гломб се съгласи напълно с математика от БАН проф. Николай Витанов, че скоро може да имаме по 3000 заразени дневно. 

"Неговите модели доказаха верността си. Първата вълна бе незабележима, благодарение на мерките. Втората и третата ни удариха доста стабилно и каквото каза проф. Витанов - това се случи", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

1 млн. българи са напълно ваксинирани, а по думите на доц. Николаева-Гломб това е малко на фона на 7 млн. население.

"В процес на рушене е догмата, че най-стабилният имунитет е след прекарване на заболяването. Чрез информационните РНК ваксини се установи, че те създават много по-мощен имунен отговор от самото преболедуване. Тежко преболедувалите имат относително силен имунитет. Такъв се получава при информационните РНК ваксини", подчерта вирусологът.

Доц. Николаева-Гломб изрази надежда южноафриканският вариант да не се разпространи в България, тъй като той е най-тежкият.

Тя увери, че две дози от ваксините пазят достатъчно ефективно срещу Делта варианта - около 88%. Но предупреди, че 12% от ваксинираните с Pfizer може да се разболеят. 

"Ваксината запазва ефективността си над 90-95% при хората под 65 години. С остаряването ни остарява и имунната система. Затова най-възрастните хора са в най-голям риск от тежко заболяване", поясни вирусологът.

Началникът на отдел "Противоепидемиологичен контрол" в РЗИ-Варна - д-р Ана Баева, съобщи пред Bulgaria ON AIR, че на 2 август при направени 478 теста - 152 PCR и 326 антигенни - заразените са 28. 24-ма са хоспитализирани, а 7 души са в интензивни отделения. 

"Мерките се взимат адекватно. Не навсякъде се спазват, на много места се виждат хора без маски. Имаме много туристи и много положителни проби от тях - близо 30%. Влизайки в страната, излизат много положителни тестове", алармира тя.

По думите ѝ се увеличава желанието на хората да се ваксинират, а от седмица опашките пред кабинетите растат. Д-р Баева увери, че болниците имат готовност да посрещнат четвъртата вълна на заразата.

Гледайте целия разговор във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


8
0 rate up comment rate down comment 0
Doftor
преди 2 години
"Чрез информационните РНК ваксини се установи, че те създават много по-мощен имунен отговор от самото преболедуване."...."Но предупреди, че 12% от ваксинираните с Pfizer може да се разболеят".А сега де??? Сигнализирай за неуместен коментар
7
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
6
5 rate up comment rate down comment 1
заблуди и манипулаци
преди 2 години
"Коронавирусът не е по-специален, просто това е първата пандемия в нашия живот", обясни специалистът." - Не, това не е първата пандемия, но е първата умишлено създадена и добре организирана. А вирусът е много специален даже! Защо вече никой не говори, че в генома му има секвенции освен от корона-вирус, и от СПИН и тропическата треска Денга? С което се обясняват и различните му проявления. Сигнализирай за неуместен коментар
5
7 rate up comment rate down comment 2
ee22
преди 2 години
Ха ха -за това ваксинираните западняци са позитивни по българското море! Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
четвърта и пета
преди 2 години
Ваксините не са достатъчно ефективни срещу Делта и Епсилон вариантите. Защо не се модифицират? Нали обещаваха, че ще е бързо и лесно. Виждаме в израел, САЩ, Великобритания и други напреднали с ваксинацията страни, че сегашните ваксини са неефективни. Нашата здравна система е дълбоко сгрешена и неработеща. Заради това сме на челните места по смъртност от КОВИД в света. Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 2
Как пкпшэ4о5
преди 2 години
Толкова силен имунитет, че чак с него те пращат в отвъдното! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
1
4 rate up comment rate down comment 2
аноним
преди 2 години
БРЕЙсъздавате нова медицина бе-поръчкова! Сигнализирай за неуместен коментар