EMA: Четвъртата вълна ще удари България по-тежко заради неваксинираните

По данни на проф. Илко Гетов около 40% от българите са защитени

02.08.2021 | 16:33 Редактор: Здравко Черкезов
EMA: Четвъртата вълна ще удари България по-тежко заради неваксинираните

В ЕМА се разглежда набор от продукти за лечение на Ковид-19. Разглеждат се и четири ваксини. Очакваме да бъде подадено заявление за т.нар. Т-клетъчна ваксина. Все още не са постъпили документи за оценка за добавянето на бустерна доза на нито една от разрешените ваксини. Работи се в посока третата доза да е възможна за имунокомпрометирани пациенти, за такива със слаб имунитет, за хора със съпътстващи заболявания. Ако имаме решение, то ще бъде взето през септември.

Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). 

"Вирусът можем да преборим с общи усилия, едно от тях е ваксинирането. Четвърта вълна има и тя се развива с бързи темпове в страните от Западна Европа. Нещата не се случват според очакванията ни, трябва да сме внимателни и да имаме стимули за тези, които са били така добри да бъдат отговорни и да се ваксинират", категоричен бе проф. Гетов.

По думите му основната положителна страна на ваксината е, че предпазва 100% от тежко прекарване на инфекцията

"С появата на нови варианти на вируса ефективността на ваксината спада. Това е и една от причините компаниите да се съсредоточават върху разработването на трета доза", изтъкна представителят на България в EMA. 

По данни на проф. Илко Гетов около 40% от българското население е защитено - заради прекарано заболяване или заради ваксиниране, и четвъртата вълна ще бъде пропорционална на неваксинираната част от населението. 

"В западните държави е постигнато около 70% ваксинално покритие, при нас ще бъде с 1/3 по-тежко. Трябва да имаме предвид, че имунитетът, създаден с ваксинация, е по-траен в сравнение с този след преболедуване. Преболедувалите миналата година по това време е твърде малко вероятно да бъдат защитени. След 5-6 месеца преболедувалите могат да си направят ваксиналния курс".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
АЙДЕ БЕ
преди 1 месец
Вие измисляте нова медицина!Все едно до сега нищо не се е знаело за вирусите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Дедо
преди 1 месец
"Трябва да имаме предвид, че имунитетът, създаден с ваксинация, е по-траен в сравнение с този след преболедуване." Дали е по-траен едва ли някой все още знае, но пък, виж, по-платен е със сигурност ;-) За това е тоя неистов зор за ваксиниране, нали? Сигнализирай за неуместен коментар