Франция позволи имунизацията на деца над 12 г. и с ваксината на Moderna

Експертите заключават, че ползите надвишават рисковете

29.07.2021 | 07:55 Редактор: Жаклина Иванова
Франция позволи имунизацията на деца над 12 г. и с ваксината на Moderna

Френският върховен комитет по здравеопазване (HAS) одобри използването на ваксината от американската компания Moderna за деца над 12 години, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от официалния уебсайт на регулатора.

"След одобрението на първата ваксина Pfizer за деца на възраст 12-15 години, втората ваксина Moderna Spikevax също беше лицензирана за деца на възраст 12-17 години. В контекста на интензивната циркулация на Делта варианта HAS потвърждава интеграцията на ваксината на Moderna в стратегията на ваксинация срещу SARS-CoV-2", се казва в съобщението.

Регулаторът отбелязва, че съответното решение вече е взето от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В изявлението се цитират и резултатите от клинични проучвания, проведени в САЩ, с участието на 3 700 пациенти в тази възрастова група, по време на които ефективността на лекарството е била 93,3% две седмици след втората инжекция, предаде БГНЕС.

Поради малкия брой субекти, HAS отбелязва, че остава да се види доколко ваксината предпазва от усложнения като синдром на многосистемно възпаление при деца и юноши с Ковид-19, както и предаването на болестта.

Въпреки липсата на някои данни, поради текущи изпитвания или липса на специфични критерии в протоколите, експертите заключават, че ползите надвишават рисковете, особено за юноши с повишен риск от развитие на тежък Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК