Липсата на здравен пропуск прави живота във Франция почти невъзможен

Задължителен е за кафенета, ресторанти, панаири, самолети, влакове, автобуси и лечебни заведения

26.07.2021 | 07:48 Редактор: Жаклина Иванова
Липсата на здравен пропуск прави живота във Франция почти невъзможен

Макар и "с форцепс" според някои депутати, законопроектът за разширяване на обхвата на здравния пропуск беше окончателно одобрен снощи от френския парламент - ден след съботните нови протести на неговите критици, предаде Франс прес. Проектът бе приет със 156 гласа "за", 60 "против" и 14 въздържали се.

През август във Франция здравният пропуск ще бъде задължителен за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси на дълги разстояния и лечебни заведения, освен при спешни случаи.

Разширяване на действието на санитарния пропуск, задължителна ваксинация на медицинските работници и изолиране на положителни случаи на Ковид-19 за десет дни: ето основните мерки на здравния законопроект, окончателно приет от парламента в неделя, обобщени от френския "Льо Фигаро".

Санитарният пропуск - отрицателен тест за Ковид-19, ваксинационен сертификат или сертификат за преболедуване - влезе в сила тази седмица в "места за отдих и култура", събираща повече от 50 души. С изключение на 12-17-годишните, освободени от санитарни пропуски до 30 септември според споразумението, постигнато между депутати и сенатори.

Липсата на контрол в транспорта ще се наказва с глоба от 1 500 евро за неговия мениджър, една година лишаване от свобода и 9 000 евро глоба в случай на вербализация повече от три пъти за 30 дни.

За останалите места, засегнати от пропуска, техните мениджъри, които не проверят, ще бъдат уведомени от административния орган, след което мястото може да бъде затворено за максимум седем дни. В случай на нарушение повече от три пъти в продължение на 45 дни, управителят ще получи една година лишаване от свобода и глоба от 9 000 евро.

От служителите в съответните сектори ще се изисква санитарен пропуск от 30 август. Служител без доказателство ще бъде отстранен без заплащане, предаде БГНЕС.

Използването на фалшив санитарен пропуск ще бъде наказано с глоба от 135 евро - шест месеца лишаване от свобода и 3 750 евро глоба, ако това се случи повече от три пъти за 30 дни. Санкциите в случай на разрушаване на център за ваксинация ще бъдат увеличени.

Разрешението само на един родител е необходимо за ваксинация на детето. Тези над 16 години не се нуждаят от родителско разрешение и могат да решават сами.

Законопроектът налага задължително ваксиниране на служители в болници, клиники, домове за възрастни хора, пожарникари, определени военни, както и за професионалисти и доброволци, които се грижат за възрастни хора, включително у дома.

Това задължение за ваксинация (или представяне на сертификат за възстановяване след Ковид-19) влиза в сила от 15 септември. Дотогава съответните специалисти ще могат да представят отрицателни тестове, а след тази дата, те трябва да са получили първа доза от ваксината.

На професионалисти, които откажат ваксинацията, ще бъде забранено да практикуват със спиране на заплатата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК